23 september Inspiratiedag ‘Moed houden op weg naar vrede’

Kairos-Sabeel Nederland organiseert op 23 september een gedenk- en inspiratiedag in de Johanneskerk in Amersfoort. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Israël de Zesdaagse oorlog won en bezetter werd van de Palestijnse gebieden. Bovendien is het zeventig jaar geleden dat op gewelddadige wijze de staat Israël werd gevormd, voor Palestijnen al-Nakba, de ramp. Het is dit jaar ook 100 jaar geleden dat het Britse Rijk in de Balfour Verklaring aan Joden een ‘Nationaal Tehuis’ beloofde, maar het huis was allang bewoond. Genoeg om te gedenken. Maar we zoeken ook naar inspiratie. Onder andere door de presentatie van het boek Uitverkoren volk?, een vertaling van het boek Chosen? van de bekende Amerikaanse theoloog Walter Brueggemann. En verder inspireren ons muziek, verhalen en workshops. Het thema van de dag is: ‘Moed houden op weg naar vrede’.

De dag begint om 11 uur en wordt gehouden in de Johanneskerk te Amersfoort (Westsingel 30).

Het programma van de dag is als volgt.

– inloop en inschrijving (vanaf 10:30)

– opening door de dagvoorzitter, Kees Blok, voorzitter van het bestuur Kairos- Sabeel

– lezing door Stephen Sizer, predikant in de Church of England, kenner (en bestrijder) van het christelijke zionisme

– een vertegenwoordiger van Sabeel Jeruzalem zal iets vertellen over de actualiteit en het werk van Sabeel

Hans van der Waal – kunstschilder – toont zijn omkeerdoeken; een impressie van zijn reis door Israël en de bezette gebieden

– lunch (13:00-14:00)

– presentatie van de Nederlandse vertaling van Chosen? van Walter Brueggemann. Het boek wordt aangeboden aan vertegenwoordigers van kerken en één van de vertalers vertelt iets over ontdekkingen tijdens het vertaal-proces.

workshops
1. met Stephen Sizer
2. met een vertegenwoordiger van Sabeel Jeruzalem
3. met Alexandra Rijke: ‘If you are writing you are still alive’, presentatie over soemoed en het muurmuseum in Bethlehem
4. meditatieve wandeling naar aanleiding van de omkeerdoeken van Hans van der Waal. De wandeling duurt een uur en het is raadzaam om wandelschoenen en eventueel regenkleding mee te nemen.

– gedenken en vieren

– ontmoeting (vanaf 16:30)

De cantor-organist van de Grote kerk in Almelo, Henk Kamphuis, is het muzikale middelpunt van deze dag. Niet alleen bij de afsluitende vesper, maar ook op andere momenten gaan we zingen.

De kosten voor deze dag (inclusief koffie, thee, lunch en nazit) zijn € 20. Mensen die hun collegekaart kunnen laten zien, betalen de helft. U kunt het bedrag bij inschrijving contant betalen.

U kunt zich voor deze dag opgeven via onderstaand formulier.

Ik ga graag naar de volgende workshop:

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.