5 november: mensenrechtenmiddag in Culemborg

Een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch/Palestijnse conflict lijkt nu, honderd jaar na de Balfour Declaration, meer en meer een utopie. Israël gaat onverminderd voort met de uitbreiding van joodse nederzettingen op de westelijke Jordaanoever. De beperkende maatregelen tegen de Palestijnse bevolking bedreigen ook Israël zelf, dat steeds meer kenmerken van een apartheidsstaat vertoont.

In de jaren negentig werd op basis van de Oslo-akkoorden nog gehoopt op een spoedige tweestatenoplossing. Deze optie lijkt nu verder weg dan ooit. Is er nog uitzicht op een vreedzame en rechtvaardige toekomst voor beide volken die nu eenmaal in hetzelfde land leven? Wat zijn de belangrijkste obstakels en welke strategieën kunnen gebruikt worden om uit de huidige impasse te komen?

Deze en andere vragen, onder meer op het terrein van internationaal recht, worden besproken door professor Cees Flinterman, emeritus hoogleraar rechten van de mens aan de universiteiten van Utrecht en Maastricht en voormalig lid van het V.N. Mensenrechten Comité. Daarna zal mevrouw Ghada Zeidan, directeur van Palestine Link, toelichten voor welke uitdagingen de Palestijnen staan en welke ontwikkelingen binnen de Palestijnse samenleving hoopgevend zijn. Henri Veldhuis leidt hierna het gesprek tussen bezoekers en beide inleiders.

De middag wordt afgesloten met de meermalen bekroonde Israëlische speelfilm ‘The Lemon Tree’, waarin de huidige problematiek in meerdere lagen op boeiende wijze wordt weergegeven. Een groot deel van de film is daadwerkelijk op de Westelijke Jordaanoever opgenomen.

De middag wordt georganiseerd door de werkgroep Plant een Olijfboom Culemborg.

Inlichtingen henkfonteyn@gmail.com
Wanneer zondag 5 november
Waar Theater De Fransche School, Culemborg
Hoe laat zaal open vanaf 13.00 uur, aanvang programma 13.30 uur
Entree € 8,00 (incl. reserveringskosten)

[pdf-embedder url=”https://kairos-sabeel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Poster1017.pdf”]

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.