6 juni: Herdenking 50 jaar bezetting

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de staat Israël de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza veroverde. Op dinsdag 6 juni organiseert Kairos Sabeel Nederland, samen met Rights Forum en De Nieuwe Liefde, in het kader hiervan een bijeenkomst om te herdenken, te informeren en te inspireren. De bijeenkomst begint om 19 uur en vindt plaats in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Te gast zijn onder andere de Israëlische journaliste Amira Hass en de Palestijns-Amerikaanse politicoloog en journalist Rami Khouri. Verder werken prominente musici, dichters, schrijvers, theatermakers en activisten mee. We herdenken 50 jaar bezetting maar willen met de bijeenkomst vooral ook een statement maken: stop de schendingen van mensenrechten, stop de kolonisering, stop de nederzettingen. U bent van harte uitgenodigd. Aanmelden kan hier.

Programma:

19.00–19.10 Terugblik op de zesdaagse Oorlog door Amal Nasser
19.10–19.20 Muziek: Shaza Hayek
19.20–19.32 Ibrahim Moussa – monoloog Transit
19.32–19.45 Muziek: Shaza Hayek
19.45–20.30 Midden-Oosterse maaltijd

20.30–20.35 Statement Dries van Agt
20.35–21.05 Lezing Amira Hass
21.00–21.15 Column Kader Abdollah
21.15–21.45 Lezing Rami Khouri
21.45–22.05 Hassnae Boauzza in gesprek met Amira Hass en Rami Khouri

NB: Een groot deel van het programma zal in het Engels zijn.

Aan de bijeenkomst werken mee:

Rami Khouri (1948) is bekend van zijn vele mediaoptredens, onder andere op CNN en Al Jazeera English. Hij schrijft geregeld voor toonaangevende internationale publicaties, waaronder de Financial Times, The Boston Globe en de Washington Post. Khouri is verbonden aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en was eerder hoofdredacteur van The Jordan Times en The Daily Star. Hij won de Eliav-Sartawi Award voor Midden-Oosten Journalistiek en was mede-ontvanger van de Pax Christi International Peace Award voor zijn inspanningen om vrede en verzoening in het Midden-Oosten te bevorderen.

Amira Hass (1956) doet al vanaf 1991 verslag over gebeurtenissen en ontwikkelingen in de bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza voor de Israëlische krant Ha’aretz. Ze is kritisch: zowel over de Israëlische politiek in de bezette gebieden als de schendingen van mensenrechten door de Palestijnse autoriteit en Hamas. Amira Hass werd veelvuldig bekroond voor haar journalistieke werk. Ze ontving o.a. de World Press Freedom Hero Award van IPI (International Press Institute), de Prins Claus Prijs en de Persvrijheidsprijs van Reporters Without Borders.

Kader Abdolah (pseudoniem van Hossein Sadgadi Ghaemuraghami Farahani, 1954, Arak, Iran) is een veelvuldig bekroonde schrijver en columnist. Van zijn hand verschenen in het Nederlands onder andere Spijkerschrift, De reis van de lege flessen en Het huis van de moskee.

Ibrahim Mousa is een Nederlands-Palestijnse theatermaker, schrijver en acteur. Hij speelt de theatermonoloog Transit.

Dries van Agt (1931) is voormalig minister-president van Nederland. Hij richtte na zijn actieve politieke carrière The Rights Forum op en is daar tot op heden erevoorzitter van.

Shaza Hayek studeerde klassiek-Arabische zang aan het conservatorium van Damascus. Ze trad op in het Operahuis en andere belangrijke zalen in Syrië en diverse Arabische landen. Hayek woont sinds 2015 in Nederland en heeft opgetreden op festivals zoals Music Meeting en het Grachtenfestival.

Hassnae Bouazza is journalist, columnist, vertaler en programmamaker. Ze studeerde Engels en Frans in Utrecht en zo schrijft stukken over de Arabische wereld voor Vrij Nederland en opiniestukken in de NRC, de Volkskrant, de website Frontaal Naakt en de Arabischtalige site van de Wereldomroep.

Amal Nassar is juriste met een master in Advanced Studies in International Children’s Rights. Ze is medewerker van The Rights Forum.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.