Aanbieding petitie Coalitie Palestijnse Kinderrechten aan Tweede Kamer

In de week waarin het kinderrechtenverdrag zijn 30-jarig bestaan viert, heeft de Palestijnse Kinderrechtencoalitie een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie richt zich op de medeplichtigheid van Nederland aan het dagelijkse geweld tegen kinderen: Israël weigert namelijk het kinderrechtenverdrag op Palestijnse kinderen toe te passen.

Intussen heeft Nederland een intensieve militaire en politionele samenwerking met Israël, worden over en weer militaire goederen gekocht en gebruikt, en maakt Nederland zich medeschuldig aan het geweld tegen kinderen. Gemiddeld is er de afgelopen jaren meer dan één kind per week, vaak tijdens het spelen, gedood. En jaarlijks worden zo’n 800 kinderen gearresteerd, vaak ‘s nachts of op weg naar school of in de klas, en door militaire rechtbanken veroordeeld op een manier die geen enkel recht doet aan de rechten van het kind. Vaak worden kinderen voor korte of lange tijd opgesloten in een Israëlische gevangenis. Na ontslag uit de gevangenis blijkt meestal dat de toekomst van het kind kapot is gemaakt.

Leden van de Tweede Kamer vinden dit allemaal heel erg, maar hebben daar tot nu toe nauwelijks consequenties aan verbonden.

De petitie is in ontvangst genomen door Pia Dijkstra (D66, voorzitter Buitenlandcommissie), Martijn van Helvert (CDA) en Bram van Ojik (GroenLinks).

In de Kinderrechtencoalitie wordt samengewerkt door

Defence for Children Nederland – Een Ander Joods Geluid – gate48 – Kairos Sabeel Nederland – The Rights Forum – Palestine Link – War Child

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.