Aantal christenen in Gaza in 10 jaar gehalveerd

kerk Gaza

De Holy Land Commission (een internationaal gezelschap bisschoppen) pelgrimeerde begin januari 2020 opnieuw naar Israël/Palestina om daar onder meer de christelijke diaspora te ontmoeten. Abouna.org en CNA berichtten erover.

De bisschoppen begonnen hun reis in Gaza. Een van hen, de Amerikaanse ‘legerbisschop’ Timothy Broglio wees na afloop op de werkloosheid onder jongeren in het algemeen. “De enige oplossing die ze zien, is emigreren. Maar dat is erg problematisch, want als ze eenmaal weg zijn, is ervoor hen geen weg meer terug vanwege de reisbeperkingen. Emigratie betekent daarom een volkomen scheiding voor de gezinnen”.

Met minder dan 1.000 christenen op een bevolking van 1,8 miljoen, is de christelijke bevolking in de Gazastrook van Palestina vandaag minder dan de helft van wat het 10 jaar geleden was.

“Ze zijn – van alle christelijke groepen in het Heilige Land – zeker veruit de groep die voor de grootste moeilijkheden staat,” vertelt Robert Nicholson, president en oprichter van het Philos Project, aan CNA (Catholic News Agency). Het wil de Gazaanse christenen helpen. Die houden nog wel een school overeind, maar waarvan het aantal leerlingen nog maar 10 % christen is.

Nicholson benadrukt dat de wereld niet hoeft te wachten op een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict om de slinkende Palestijnse christelijke bevolking te helpen.

“Christenen worden vaak vergeten in dit conflict,” zegt hij. “Ze zitten echt gevangen tussen krachten die veel groter zijn dan zij. Ze zijn op zoek naar stabiliteit en ze zijn op zoek naar vrijheid.”

“Het versterken van deze gemeenschappen hoeft niet noodzakelijkerwijs gebonden te zijn aan de politiek,” aldus Nicholson.

De humanitaire omstandigheden voor de christenen in Gaza zijn verslechterd sinds de machtsovername van Hamas in juni 2007, die vervolgens aanleiding was voor een Israëlische blokkade die de stroom van handelsgoederen naar Gaza voortdurend beperkt. Volgens Caritas International leeft 80% van de bevolking van Gaza daardoor nu onder de armoedegrens.

Bronnen:

CNA: https://www.catholicnewsagency.com/news/gaza-exodus-helping-christians-caught-in-a-crisis-14955

Abouna.org: Abouna.org: http://en.abouna.org/en/holylands/bishops-holy-land-coordination-visit-gaza

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.