Amerikaanse bisschoppen wassen minister van buitenlandse zaken de oren over Trumps plannen inzake Israël en Palestina

Het Israëlisch-Palestijns conflict vereist een wijs engagement van de VS om een betere toekomst op te bouwen voor beide volkeren, en deze toekomst kan in gevaar worden gebracht door een verhuizing van de ambassade, zeiden de Amerikaanse katholieke bisschoppen aan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Rex Tillerson.

Ongehoorde onrechtvaardigheden en willekeur

Bisschop Oscar Cantu, voorzitter van het Committee on International Justice and Peace van de Amerikaanse bisschoppen, zei dat het oplossen van het conflict om ‘kritische, blijvende inzet’ vraagt ‘ten einde 50 jaar van conflict en ongehoorde onrechtvaardigheden en willekeurige daden van geweld te overwinnen’.

De Amerikaanse bisschoppen hebben lang  een twee-staten-oplossing ondersteund, net als Paus Franciscus. De bisschoppen verzochten de minister van Buitenlandse Zaken van de VS dringend de ambassade  in Tel-Aviv te laten en niet te verplaatsen naar Jeruzalem zoals president Donald Trump heeft bepleit te houden.

Verplaatsing Ambassade is einde twee-staten-oplossing

‘Het verplaatsen de ambassade naar Jeruzalem komt neer op erkenning van Jeruzalem als onverdeelde hoofdstad van Israël’, aldus bisschop Cantu. Hij merkte op, dat de internationale gemeenschap heeft besloten, dat de status van Jeruzalem in onderlinge afspraken tussen Israël en Palestina moet worden vastgesteld. ‘Het verplaatsen van de ambassade zou de Amerikaanse betrokkenheid bij een twee-staten-oplossing ondermijnen’, zei de bisschop. Hij voegde eraan toe dat de VS het vredesproces altijd hebben gefaciliteerd met ‘leiding en ondersteuning’.

‘Wij blijven de hoop vestigen op een diplomatieke oplossing die de menselijke waardigheid van zowel de Israëli’s als Palestijnen respecteert en gerechtigheid en vrede voor iedereen bevordert’, aldus bisschop Cantu.

 

Bezetting verlamt beide volkeren

‘Het jaar 2017 zal een belangrijk jaar zijn, omdat het de vijftigste verjaardag markeert van een verlammende bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza: verlammend voor beide volkeren.’ Bisschop Cantu citeerde de oproep van paus Franciscus ‘aan degenen met gezag om geen middel onbeproefd te laten bij het zoeken naar billijke oplossingen voor complexe problemen, zodat Israëli’s en Palestijnen in vrede kunnen leven.’

‘Het pad van de dialoog, verzoening en vrede moet voortdurend opnieuw worden opgepakt, moedig en onvermoeibaar’, aldus de paus in mei 2014 bij zijn bezoek aan Israël.

 

Muur bij Cremisan dwingt christenen tot emigratie

Bisschop Cantu zei dat sommige Israëlische acties de vrede en de christelijke aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden ondermijnen. Hij wees naar het Bethlehemse gebied Cremisan Valley, waar de 58 christelijke families wonen in de buurt van een Salesiaans klooster, een convent en een school.

De bisschop liet zijn afkeuring erover blijken, dat de Israëlische Afscheidingsmuur in de vallei de bewegingsvrijheid van de bewoners en de toegang tot

hun land beperkt, hen afscheidt van christelijke instellingen, en hen aanmoedigt te emigreren.

Cremisan Valley is het symbool van het alarmerend aantal Palestijnen die hun huizen en middelen van bestaan hebben verloren’ aldus bisschop Cantu. ‘Uitbreiding van de nederzettingen, de confiscatie van land en de bouw van de scheidingsmuur op Palestijnse grond schenden het internationaal recht en ondermijnen een diplomatieke oplossing.’

Bron: Catholic News Agency

http://www.catholicnewsagency.com/news/dont-move-us-embassy-to-jerusalem-bishops

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.