Barbarism strikes back –

Vrienden van Sabeel Nederland maakt u graag attent op de volgende  interessante en spannende avond in De Nieuwe Liefde!
‘Het westen heeft zichzelf altijd gezien als het ‘centrum van de beschaving’. Niet-westerse mensen waren en zijn achterlijk, onbeschaafd, ‘barbaars’. Ook Joden werden tot voor kort zo gezien. Sinds de stichting van de staat Israël, maken de Joden deel uit van de beschaafde westerse wereld. Zij zijn niet langer ‘barbaren’.
Volgens Santiago Slabodsky, een Argentijnse Joodse denker, zijn er diverse overeenkomsten tussen de manier waarop Joden gezien werden en de manier waarop gekleurde mensen en moslims nu gezien worden. Slabodsky meent dat Joden weer buitenstaanders moeten worden en solidair moeten zijn met gekleurde mensen en moslims. Zijn doel is om de Joodse geest te ‘ont-beschaven’ en bij wijze van terug te keren naar de ‘barbarij’.
Santiago Slabodsky zal geïnterviewd worden door David Wertheim over de gevolgen van zijn positie voor de manier waarop hij tegen het jodendom aankijkt, de relatie met andere voormalige of huidige barbaren, de ‘beschaafde’ Israëlische staat en zogenaamde westerse beschaving.

Clarice Gargard zal vanavond een column houden over de tegenstelling tussen beschaafd en ‘barbaars’ in Nederlandse debatten. Tangozanger Juan C. Tajes en gitarist Hernán Ruiz zullen vanavond Argentijnse tango spelen, waaronder ook een Jiddisch lied.

Gasten:

Santiago Slabodsky is assistent-hoogleraar jodendom en assistent-hoogleraar Latijns-Amerika en Caraïben aan de Hofstra University in New York. Hij schreef het boek ‘Decolonial Judaism. Triumphal failures of barbaric thinking’, waarin hij neo-kolonial normatief jodendom confronteert met alternatieve ‘barbaarse’ vormen van jodendom.

David Wertheim is directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse sociale en culturele studies. He studeerde filosofie en geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift onderzocht hij de populariteit van Spinoza onder de Joden in de Weimarrepubliek.

Clarice Gargard (1988) is een Nederlandse journalist, presentator, gespreksleider en programmamaker. Zij werkt momenteel als online redacteur bij Joop.nl, de opiniewebsite van de Vara en presenteert diverse televisieprogramma’s bij de Amsterdamse omroep AT5. Zij freelancet onder andere bij de NTR, Vice Media en Nrc Next. Ook is zij organisator van culturele en maatschappelijke debatten en events in Amsterdam.’
Klik hier voor meer informatie.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.