Bisschoppen bezoeken het Heilige Land: ‘Christenen moeten zich verzetten tegen de Israëlische nederzettingen’

Christenen hebben een verantwoordelijkheid om zich te  verzetten tegen de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden, aldus bisschoppen van de Verenigde Staten, Canada en Europa. ‘Deze de facto annexatie van land, ondermijnt niet alleen de rechten van de Palestijnen in plaatsen zoals Hebron en Oost-Jeruzalem, maar, zoals de VN onlangs erkenden, ze bedreigt ook de kans op vrede’, aldus de bisschoppen die deelnamen aan een bijeenkomst van de Holy Land Coordination van 14 tot 19 januari j.l..

‘Meer dan ooit verdienen ze onze solidariteit’
‘Zoveel mensen in het Heilige Land hebben hun hele leven doorgebracht onder de bezetting, met zijn polariserende sociale segregatie, maar nog steeds belijden ze hoop en streven naar verzoening. Nu, meer dan ooit, verdienen ze onze solidariteit’, aldus de verklaring, uitgegeven op 19 januari aan het slot van het bezoek.

Bisschop Oscar Cantu van Las Cruces, New Mexico, voorzitter van het Committee on International Justice and Peace  van de Amerikaanse bisschoppen, is een van de 12 bisschoppen die de verklaring ondertekende. Bisschop Lionel Gendron van Saint-Jean-Longueuil, Quebec, vertegenwoordigde de Canadese bisschoppen. De verklaring werd ook ondertekend door vertegenwoordigers van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CEC), de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap en van de Zuid-Afrikaanse katholieke bisschoppenconferentie, evenals door bisschoppen uit het Verenigd Koninkrijk en van andere Europese landen.

De bisschoppen bezochten Hebron op de West Bank,  waar de belangrijkste markt is gesloten om tegemoet te komen aan de veiligheidsbehoeften van de ongeveer 800 Israëlische kolonisten. Na afloop vertelde bisschop Cantu aan de Catholic News Service: ‘Het wordt duidelijker dat (de nederzettingen) niet alleen gaan over afgelegen nederzettingen, maar iets systematisch zijn; het gaat meer over het infiltreren van Palestijns land en over het dwingen van de Palestijnen om te vertrekken door het ze zo onaangenaam mogelijk te maken, met zo’n beperkte vrijheid, dat  die ze er niet willen blijven wonen.’

Gaza: een humanitaire catastrofe
Drie van de bisschoppen bezochten ook de Gazastrook, waarbij een Israëlische blokkade het moeilijk heeft gemaakt om voorraden te krijgen voor de wederopbouw van de gebouwen die verwoest zijn door Israëlische beschietingen. Bisschop William Nolan van Galloway, Schotland, één van de bisschoppen die de Gazastrook bezocht, zei dat hij weg gegaan was met een ‘triest en hulpeloos’ gevoel over de armoede en het gebrek aan eerste levensbehoeften.

In 2006, werd in Gaza een regering onder leiding van Hamas gekozen. Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Hamas – een islamitische politieke partij met een gewapende vleugel – op een lijst van terroristische organisaties gezet en hebben Gaza economische sancties opgelegd.

In hun verklaring, zeggen de bisschoppen dat christenen een verantwoordelijkheid hebben om ‘de bevolking van Gaza, die doorgaat met leven te midden van een door mensen veroorzaakte humanitaire catastrofe te helpen. Ze hebben nu een decennium doorgebracht onder blokkade, verergerd door een politieke impasse als gevolg van kwade wil aan alle kanten’.

Geweldloos verzet aanmoedigen
Ze zeiden ook dat christenen geweldloos verzet moeten blijven aanmoedigen, zoals gesteund door paus Franciscus.
‘Dit is met name nodig in het gezicht van onrecht, zoals de verdere bouw van de Scheidingsmuur op Palestijns grondgebied, met inbegrip van de Cremisan Valley,’ aldus de verklaring.

De barrière is een serie van cement platen, prikkeldraad en de beveiligingswegen kronkelend over een deel van de Westelijke Jordaanoever. Als de muur volgens plan voltooid is, zou de scheidingsmuur zich over bijna 400 mijl uitstrekken en de bewegingen van 38 procent van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever  beperken. Israël stelt dat de barrière aanzienlijk heeft bijgedragen aan een daling van het aantal terreuraanslagen, terwijl de Palestijnen stellen dat de barrière gewoon een andere manier is voor Israëlische landroof, hen gevangen zet en reisbeperkingen oplegt.

Deze oproep moet luider worden!
De bisschoppen zeiden dat zij sinds 1998 elk jaar hebben opgeroepen tot gerechtigheid en vrede, ‘maar het lijden gaat door’.
‘Dus deze oproep moet luider worden’, aldus hun verklaring. ‘Als bisschoppen, smeken wij christenen in onze landen, om onze eigen verantwoordelijkheid te erkennen voor gebed, bewustwording en actie.’

Bron: https://cnstopstories.com/2017/01/19/bishops-visiting-holy-land-christians-must-oppose-israeli-settlements/

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.