Christelijk Collectief

 
 

Zes jonge theologen en arabisten vormden recent het Christelijk Collectief (tegen genocide in Gaza). De directe aanleiding ligt in de bloedige reactie van de staat Israël op de gruwelijke aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023. In een MANIFEST riep het Christelijk Collectief de Nederlandse christelijke gemeenschap op 16 oktober op tot actie. Hierin staat een uitgebreide onderbouwing van de redenen waarom gevreesd moet worden voor etnische zuivering of zelfs genocide in de Gazastrook. 

 

 

Na deze hartenkreet volgde op 28 oktober een NIEUWE OPROEP, dit keer specifiek gericht aan alle kerken in Nederland, om tijdens de zondagse viering aandacht te besteden aan de situatie in Gaza. Dit kan door een korte mededeling of door een gebed. Bij deze oproep stuurt het Christelijk Collectief ook een Nederlandse vertaling mee, van de Call for Repentance (‘OPROEP TOT INKEER’) die twintig bevriende Palestijns-christelijke organisaties uitbrachten.

 

 

Het Christelijk Collectief besloot op de avond dat Israël Gaza afsloot van de buitenwereld tot een ad hoc demonstratie op de Nacht van de Theologie. Met kaarsen en liederen werden de aanwezigen opgeroepen in actie te komen voor de Palestijnse medemens in Gaza en de Westbank. Zo was er ook op deze ’nacht’ aandacht voor dit onderwerp. Op 29 oktober was het Christelijk Collectief aanwezig op de landelijke demonstratie voor Gaza op het Malieveld in Den Haag.

 

 

Het Christelijk Collectief is onderdeel van Kairos-Sabeel Nederland. Ook in de toekomst zal het collectief zich vanuit betrokkenheid bij Palestijnse christenen blijven mengen in het publieke debat. Daarbij ligt de nadruk op de oproep aan christelijk Nederland: spreek je uit, kom in beweging! Niet alleen in de Nederlandse samenleving, maar ook als hart onder de riem naar Palestijnen

 

 

Eline van der Kaaden
Remco van Mulligen
Thirza Snoek
Janneke Stegeman
Julia Tebbe
Jennifer van Werkhove

 

LAATSTE NIEUWS

Theologen protesteren

          Een klein gezelschap van christelijke theologen ging dinsdagochtend 17 oktober de straat op. Tegen de bombardementen op Gaza, en tegen

Lees verder »

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.