Close

 

In Gaza wonen 1,8 miljoen mensen. Daarvan zijn er 1000 christen. In het verleden waren dat er veel meer. Velen zijn gevlucht. Twintig jaar geleden was 20 % van alle inwoners van Israël en de Palestijnse gebieden Palestijns christen, nu is dat rond de 2%.

 

Gaza komt meestal in het nieuws als Israël daar nieuwe wapens uitprobeert, een ander woord voor ‘vergeldingsactie’.  Al in het vroege christendom speelt Gaza een rol. Onlangs werd in Jabaliya een kerk uit de vijfde eeuw na Christus voor publiek opengesteld. Aan de heropening is drie jaar restauratie voorafgegaan. De restauratie was mogelijk dankzij de samenwerking van de Franse ngo Première Urgence Internationale en de Ecole biblique et archéologique française. Financieel was het project mogelijk dankzij een Brits cultureel fonds voor de bescherming van monumenten. 

 

De antieke kerk met een doopkapel en nog een andere kapel, die destijds allebei fraai versierd werden met marmer en mooie mozaïeken, is gebouwd in de bouwstijl van de Byzantijnse basilieken. 

 

Palestijnse christenen zijn er trots op dat de kiemen voor het christendom werden gelegd in Palestina en zij verwonderen zich erover dat alleen dat al een reden zou kunnen zijn voor solidariteit van de kerken wereldwijd met het Palestijnse volk, terwijl nog steeds het overgrote deel van de kerken zwijgt en wegkijkt ondanks de oproep in het Kairosdocument uit 2008, te downloaden via deze website onderaan de homepagina. 

De dankbaarheid voor de steun die er wèl is, wordt bijna wekelijks geuit in de Wave of Prayers, ook op deze website onder Nieuws.