Column ‘De jeugd heeft de toekomst?’

Ooit gehoord van het gezegde: de jeugd heeft de toekomst? Welnu op vrijdag 23 augustus trof ik in Trouw een uitgebreid verslag over het Europees Jeugdorkest dat in het concertgebouw te Amsterdam haar opwachting zou maken. Een hoopvol bericht temeer omdat zij met deze uitvoering ook aan hun eigen generatie de liefde voor klassieke muziek wilden doorgeven en zij hebben, zo bleek, daarvoor veel talent in huis. Een stuk van Tsjaikovski stond op het programma.

Op vrijdag 16 augustus speelde in hetzelfde concertbouw, tot de nok toe gevuld, het Palestijns Jeugdorkest. Zo’n 40 á 50 jongeren speelden de sterren van de hemel. Wat een talent! Een minister en 2 oud-ministers waren aanwezig. Dit orkest speelde ook Tsjaikovski en een Palestijnse soliste, in Amsterdam opgeleid, zong prachtige Palestijnse liederen. Tot mijn verbijstering miste ik in Trouw een recensie over dit bijzondere concert. Jammer!

Zo worden beelden die reeds gevormd zijn over alles Palestina betreft nogmaals in stand gehouden en je zou toch langzamerhand een ommekeer wensen en te lezen krijgen: ‘wat een vastberadenheid en wat een muzikaal talent’. Mijn ingezonden stuk om deze misser te duiden, las ik de volgende dag ook niet in diezelfde krant. Ook deze jeugd heeft toch de toekomst?

Marijke Egelie-Smulders, bestuurslid Kairos Sabeel Nederland

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.