Column: ‘De slachtoffers krijgen de schuld’

Van tijd tot tijd laten bestuursleden hun licht schijnen over de situatie in Palestina en Israël en de manier waarop daar in Nederland door kerken en politici op wordt gereageerd. Deze keer schrijft Jan van der Kolk over Gaza. ‘Als ik tegen mijn buurman zeg dat hij zijn huis niet mag uitkomen, en hij komt toch in zijn eigen tuin, dan mag ik hem uiteraard doodschieten. Ik had hem toch gewaarschuwd?’

De recente verschrikkelijke gebeurtenissen in Gaza hebben in Nederland een zéér vreemd effect. Het is de schuld van de Palestijnen dat Israël intussen meer dan 120 mensen uit Gaza op het grondgebeid van Gaza heeft doodgeschoten, zo zegt onze minister van Buitenlandse Zaken (‘de Palestijns leiders hebben onverantwoord gehandeld’) en zo luidt het commentaar van het zichzelf onafhankelijk beschouwende dagblad Trouw. De Israëli hadden immers gewaarschuwd dat ze geen protesten zouden tolereren. Dus was het hun eigen schuld. Als ik tegen mijn buurman zeg dat hij zijn huis niet mag uitkomen, en hij komt toch in zijn eigen tuin, dan mag ik hem uiteraard doodschieten. Ik had hem toch gewaarschuwd? Ook al is hij wanhopig op zoek naar eten voor zijn kinderen.

Duidelijk als medische hulpverleners of journalisten geklede mensen werden eveneens doodgeschoten door wat sommigen nog steeds het meest morele leger ter wereld durven noemen.

Palestijnse christenen gaan ons voor in het zoeken naar recht met geweldloze methoden maar worden in onze media, kerken en samenleving evenzeer neergezet als ‘terroristen’.

De ‘dominee’ die namens Trump een gebed uit sprak bij de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, John C. Hagee,  heeft enige tijd geleden gezegd, dat de Holocaust deel was van het plan van God om de Joden ‘terug te brengen naar hun land’. En zulke mensen zijn nu dikke vrienden van de staat Israël. Vervolgens worden de Palestijnen uitgemaakt voor antisemitisch. En hebben zij uiteraard de schuld voor hun eigen verdrijving en bezetting. Het is zoiets als de slachtoffers van slavernij of apartheid de schuld geven van hun eeuwenlange onderdrukking. Of, zie ‘dominee’ Hagee, de Joden voor de Holocaust. Of de Palestijnen, als het zo uitkomt.

En die manier van slachtoffers de schuld geven gebeurt in een land dat zichzelf de juridische hoofdstad voor vrede en recht noemt. En door een minister die darvoor steun krijgt van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Jan van der Kolk

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.