Column ‘Plan B’

Voorzitter Kees Blok reageert op de presentatie van het “vredesplan” van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Plan Trump-Kushner is geen plan, meer zinnigs valt er niet over te zeggen.’

Plan Trump- Kushner is geen plan, meer zinnigs valt er niet over te zeggen. Verstandige Israëli’ s en Palestijnen – van beide categorieën zijn er steeds minder – hebben in 2003 een blauwdruk van een oplossing voor het conflict geschreven. In het kort:

  1. Oude stad Jeruzalem onder VN toezicht,
  2. West Jeruzalem hoofdstad voor Israël en Oost Jeruzalem voor Palestina,
  3. beperkt recht op terugkeer voor verdreven Palestijnen,  anderen financiële compensatie,
  4. Nederzettingen rond Jeruzalem gaan naar Israël, maar in het noorden komt een ‘ land swap ‘ en  die gaat naar Palestina,
  5. Corridor tussen Gaza en West Bank.

Zo simpel kan het zijn.

Nu nog de moed om je volk te leiden naar de stip op de horizon, maar wat een treurnis met Netanyuahu en Abbas, de laatste wordt door niemand meer als gesprekspartner gerespecteerd en is  nu totaal genegeerd.

In Zuid Afrika waren ze beter af met de Klerk en Mandela, die toonden wel moed en begrip voor elkaars positie. De beide presidenten op Cyprus drinken geregeld op prettige wijze thee met elkaar, daar gloort ook wat moois. Nu nog  twee verstandige, moedige mensen in het niet zo heilige land. Twee vrouwen bijvoorbeeld?

Kees Blok
voorzitter Kairos-Sabeel Nederland

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.