Column ‘Steentjes gooien’

Bestuurslid Willemien Keuning schreef een nieuwe column voor de website. Over de vervolging van kleine kinderen door het Israëlische leger.

threeyearold.jpgJij bent geboren in 2016 aan de verkeerde kant van de geschiedenis, als kind van het Palestijnse volk in Jeruzalem-Oost. Jouw ouders zullen dan ongeveer in de tachtiger jaren vorige eeuw zijn geboren en jouw grootouders ergens in de fifties. Het leven onder bezetting woont al sinds drie generaties in de genen die jij hebt geërfd. Jij maakt er een spelletje van: steentjes gooien naar gewapende mannen met helmen op en plastic schermen voor hun ogen. Jouw opa deed dat en jouw vader toen hij klein was en nu jouw grote broers ook. Jouw vader en moeder jammeren: niet doen! Zij weten wat er gaat gebeuren, maar jij niet en je doet gewoon wat zij ook doen. ‘s Morgens staan zij op en jij ook. Daarna gaan zij ontbijten en jij eet ook havermout met rozijnen. Zij dragen een pet en jij krijgt er net zo een voor je verjaardag. Zij roepen friepelestain of zoiets en nu kan jij dat ook al zeggen. Nu ben je drie jaar. Je ziet een soldaat, je pakt een steentje en je gooit het. Het is avond en je gaat lekker slapen.

‘s Nachts word je wakker. Wordt er een deur in getrapt?  Je hoort je moeder schreeuwen en je vader huilen.

Even later staan ze voor jouw bed met witte gezichten. Jij wordt naar de soldaten gebracht en zij mogen niet mee. Jij wordt in een auto getild en door het raampje zie je je vader en je moeder zwaaien en huilen. Het is net dag geworden, maar nog is het nacht.

Een land in onweer verward,

een stad verdwaald in zijn stegen,

twee mensen, wachtend op wie,

een kind dat huilend ontwaakt.

 

Er zullen woorden zijn

oeroude stenen die spreken.

Er zal nog weten zijn,

een kind dat lacht in zijn droom.                                          Huub Oosterhuis.

 

Willemien Keuning

N.a.v. https://imemc.org/article/israeli-authorities-summon-3-year-old-child-for-interrogation/

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.