Commentaar bij verkiezingsuitslag Israël: ‘Toch een zweepslagje’

Vooraf was ook bij mij de stemming: voor de Palestijnen verandert er allemaal niets na deze verkiezingen. Dat is ook wel zo, maar dat mag je niet verhinderen Israël’s curieuze politieke impasse nu te interpreteren. Ha’aretz kijkt op 7 manieren naar de uitslag en het verlies van Netanyahu.

Een ervan is, dat Netanyahu’s verdere ruk naar rechts bij de Verenigde Arabische lijst net voor de iets grotere opkomst van ‘Arabisch-Israëlische’ kiezers (=Palestijnen met een Israëlisch paspoort die wel mogen stemmen) heeft gezorgd. Deze lijst kreeg mogelijk daardoor net de twee zetels winst waardoor het voor Netanyahu nu afgelopen lijkt te zijn.
In een gesprek een paar jaar geleden met een vertegenwoordiger van die ‘Arabische’ partij had, hoorde ik trouwens dat het toen al de strategie van deze partij was (waar ook veel christenen op stemmen) om stemmen van Joodse burgers die zich gediscrimineerd voelen te willen gaan trekken, en om ook die kiezers warm te gaan krijgen voor ‘Gelijke burgerrechten eerst’.
Of dat gewerkt heeft bij bv. Russen en Ethiopiërs, valt natuurlijk te bezien, de invloed van de nationalistische populisten lijkt juist in die groepen nog steeds onveranderd groot, net zoals in Nederland de kleine witte man zich getroost voelt door Wilders. Maar de Arabische lijst heeft laten zien dat het toch zin had om niet ‘met de voeten te stemmen’, maar juist wel mee te doen. Een ‘zweepslagje’ met als gevolg dat de Israëlische politiek toch even mank loopt.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.