Dagboek Bethlehem 2019 (IX)

Bestuurslid Jan van der Kolk is in Bethlehem, onder andere voor de Kairosconferentie 2019. Zijn dagboek verschijnt op onze website. Vandaag deel IX.

Vanmorgen bij de Tent of Nations.

Met Daoud over ontwikkelingen en nieuwe wegen gesproken.
Een grote groep van Sabeel, een zeer inspirerend verhaal van Daoud, gebaseerd op geloof, liefde en hoop en sumud, volhouden, en proberen de problemen niet af te wachten en reactief te zijn, maar zelf een visie en een plan te hebben en steeds te zien wat, ondanks alle beperkingen en onrechtvaardigheid, wel kan. Daar hebben Jan den Hertog en ik zojuist een glas wijn op gedronken, geproduceerd op de Tent.
Een afsluiting in de nieuwe openluchtkapel Olive Grove Chapel, sloot dit deel af.
‘s Middags op Dar al Kalima college voor kunst en cultuur, opgericht door Mitri Raheb. 500 studenten volgen onderwijs in film, europese en oosterse beeldende kunst, Palestijnse en westerse muziek. Kunst is ook een middel voor geweldloos verzet. Een film van dit college kreeg recent in Cannes een prijs. Veel interessante Palestijnse schilderkunst gezien, die bijna steeds ook met de situatie in het land te maken heeft. Verder muzieksessie met traditionele Palestijnse instrumenten en een ander deel met piano.
Kunst en cultuur als essentiele onderdelen van een samenleving, als inspiratie voor jonge mensen en als mechanisme voor geweldloos verzet.
Mitri Raheb vertelde aan de hand van het bekende kerstlied ‘ little town of Bethlehem’  hoe onze westerse theologie weinig heeft begrepen van het kerstverhaal, beginnend met Bethlehem onder de Romeinse bezetting met een volkstelling die uiteraard tot doel heeft de bevolking beter te controleren, de ‘wijzen’ die aan de grens geweigerd worden, want ze moeten in het centrum van de macht, Jeruzalem, zijn, Jezus, die met zijn ouders moet vluchten, want de macht verdraagt geen tegenmacht, de engelen op het veld van Efratha, dat nu in zijn geheel een ‘nederzetting’ is (ik kwam er vandaag langs), enz. Hopelijk horen we met kerst een goede exegese.
Het dagboek van Jan:

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.