Dagboek Bethlehem 2019 (Slot)

Bestuurslid Jan van der Kolk is in Bethlehem, onder andere voor de Kairosconferentie 2019. Zijn dagboek verschijnt op onze website. Vandaag het slot.

Na een soepele gang door de vele controles wacht ik op mijn vlucht naar Schiphol.

Tijd om na te denken over wat deze 10 dagen gebracht hebben.
Heel veel ontmoetingen, informatie, beelden, die nog eeen plaats moeten vinden.
Maar enkele dingen nu alvast.
De steeds schrijnender situaties van de Palestijnen, het ‘uitroken’ en steeds meer plaatsen die op Gaza gaan lijken.
De vanzelfsprekendheid en de arrogantie van de macht en daartegenover de vanzelfsprekendheid van de machteloosheid van de anderen.
De weigering van (christen)zionisten om in de ander een mens als zijzelf te zien. Een godsbeeld waarbij land van de armen, weduwen en wezen mag worden afgepakt om aan de rijken en machtigen te geven. Hun huizen en scholen en oogst vernietigd mogen worden in de naam van die god. En de weigering van vele kerken en christenen om dat te zien en op te komen voor recht.
Maar toch, bovenal, de sumud, de standvastigheid van vele Palestijnen, hun wil om aan toekomst te bouwen ondanks alle steeds ernstiger beperkingen. De vriendelijkheid en gastvrijheid van vele mensen onder zware omstandigheden. Het licht dat van hen uitgaat en dat ze ons voorhouden. Hun sumud en moed is voor ons reden om ook vol te houden op de weg naar recht en vrede.
Zie ook de vorige bijdragen van Jan:

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.