Dagboek Bethlehem 2019 (VI)

Bestuurslid Jan van der Kolk is in Bethlehem, onder andere voor de Kairosconferentie 2019. Zijn dagboek verschijnt op onze website. Vandaag deel VI.

Vandaag een ‘Palestijnse dag’, met uitsluitend Palestijnse sprekers, in het Arabisch, vertaald in het Engels. Onderwerp: religieus extremisme. De dag is georganiseerd door de moslim-christen dialoogorganisatie Al-Liqa.

Religieus extremisme heeft oude papieren in alle godsdiensten en ideologieën.
Daarbij gaat het in essentie altijd om macht, waarvoor godsdienst wordt gebruikt of liever misbruikt.
Dat is vanuit verschillende perspectieven belicht, waarbij vanuit de islam een zeer stevig in de Koran geworteld geluid klonk over misbruik dat wijdverbeid is, maar gebaseerd is op verkeerde interpretatie van teksten.
Breed leeft de zorg, dat fundamentalisme en religieus extremisme op veel plaatsen voet aan de grond hebben gekregen, zeker ook in Israel, en ook in Palestina, waarbij Hamas wordt genoemd en de Palestijnse Autoriteit te weinig doet voor een seculiere staat met ruimte voor alle godsdiensten op basis van gelijkwaardigheid van alle mensen. Die zorg delen moslims met christenen.
Een moslim spreker zei zelfs dat Palestina zonder christenen niet kan bestaan: zij waren hier voor alle anderen en de islam is ook daarin geworteld, dus geen islamitische vervangingstheologie.
Na dit gedeelte brengen we een bezoek aan de Bethlehem Universiteit, een katholieke universiteit in centrum Bethlehem, met zo’ 3300 studente, van wie velen moslim zijn en velen uit Oost Jeruzalem komen. De universiteit wil een veilige plek bieden in alle geweld om hen heen, een zorgende leergemeenschap en ruimte voor allen. We spreken met een paar studenten. 76% is vrouw.
Voor wie uit Oost Jeruzalem komen, via het checkpoint, is elke dag weer onzeker wat ze voor hindernissen op hun weg vinden, een of meer checkpoints, fouilleren, lange wachtrijen of zelfs een gesloten checkpoint. Ze hebben ook allemaal meegemaakt dat in hun omgeving mannelijke medestudenten zonder duidelijke reden zijn opgepakt en in ‘administratieve detentie’ zijn geplaatst, zonder aanklacht, en steeds voor 6 maanden te verlengen. In een recente situatie is hte de universiteit gelukt via het Rode Kruis aan het begin van elk nieuw semester het studiemateriaal bij de betrokkene in de gevangenis te bezorgen.
De universiteit kan niet zorgen voor huisvesting, omdat dan de veiligheid niet kan worden gewaarborgd.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.