Dagboek Bethlehem 2019 (VIII)

Bestuurslid Jan van der Kolk is in Bethlehem, onder andere voor de Kairosconferentie 2019. Zijn dagboek verschijnt op onze website. Vandaag deel VIII.

Na de communieviering en de wekelijkse wave of prayer een sterke documentaire gezien, Broken. Beslist onthouden, voor VPRO of een gelegenheid. Over ICJ en de muur, 14 jaar na hun uitspraak dat de muur op Palestijns grondgebied illegaal is.

Sterke presentatie van Omar over Kumi Now jaar 2.
Middag op Bethlehem Bible College over christenzionisme. Gewoon verschrikkelijk dit imperialistische misbruik van theologie te zien. Jonge Palestijnen worden met de belofte van een beter leven gelukt in de val van aansluiten bij Israel voor een beter leven, of om abassadeur te worden van Israel. Gevolg: in Israel horen ze er niet bij, en bij de Palestijnen evenmin. Christenen moeten zich eenvoudig onderwerpen en dienaren van de Joodse Israeli worden want dat staat immers in de Bijbel? o ja, waar dan?
In de middag wordt de christenzionistische theologie gefileerd en de landbeloften daarbij. Twee jonge vrouwen uit evangelische achtergrond vertellen hun bekeringsgeschiedenis. Nu met grote inzet naast Palestijnse christenen. Munther Isaac gaat systematisch alle argumenten van christenzionisten door, ook over de kandbelofte. Sluit daarbij onder meer aan bij Katanacho.

Presentatie over christenzionistische karikaturen van Palestijnse christenen. De afbeelding stelt Naim Ateek, de oprichter van Sabeel, voor.

‘s Avonds vertelt een Indiasche deelnemer dat in India nu ook muren worden opgericht om dalits buiten de gemeenschap te houden. Dat had gisteren tot gevolg dat een vloedgolf werd tegengehouden waarin 26 mensen verdronken.

Omar moedigt ons vandaag aan om vooral, mede met Kumi Now, de hoop te blijven houden vanaf het grondvlak, en dat zijn wij.

Ik hoop dat er nog een bisschop in Nederland was voor 5 december, want er lopen er hier heel wat rond.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.