Dagboek Bethlehem 2019 (X)

Bestuurslid Jan van der Kolk is in Bethlehem, onder andere voor de Kairosconferentie 2019. Zijn dagboek verschijnt op onze website. Vandaag deel X.

Vanmorgen eerst een verhaal van een organisatie die verzoening tussen Israeli en Palestijnen beoogt, zonder in de valkuil te vallen van gemakkelijke wegen van schijnverzoening tussen twee volstrekt ongelijkwaardige partijen.
De bezetting wordt niet verdoezeld, zoals bijvoorbeeld messiaanse christenen doen, de ongelijkheid wordt benadrukt, de oorlog tegen de Palestijnen wordt niet slechts een conflict genoemd. Toch blijft de vraag of met alle goede intenties in deze fase zo’n poging mogelijk is, gezien de enorme verschillen en de alles doordringende Joodse superioriteitsgevoelens. Een gesprek met Zoughbi van Wi’am bevestigde mijn twijfels.
Dit werd gevolgd door een afrondend gesprek met vertegenwoordigers van alle (Kairos)Sabeelgroepen die er waren. Zeer uiteenlopende ervaringen in verschillende landen, en soms veel steun van kerken, soms vooral weerstand.
Hierna ben ik naar Jeruzalem gegaan om met een paar mensen van het EAPPI team, waaronder ‘onze’ Joost, naar een bedoeinenkamp niet ver van Jeruzalem te gaan. Het ligt op een heuvel, tussen nederzettinegn, en dus… moet het weg om er een kolonie te stichten. De mensne wonen er als vluchteling vanaf 1948 en worden nu voor de zoveelste keer bedreigd met deportatie. Bijzonder op deze plek is dat de top van de heuvel door koning Houssein in 1964 aan de paus is gegeven. Dat maakt voor de bezetter niet uit, er wordt evengoed (of liever even kwaad) verwoest en afgebroken, zoals al een paar keer de vrouwenkliniek, de school en het speelterrein voor de kinderen. De EA’s komen hier wekelijks om te proberen met hun aanwezigheid nog bozere plannen tegen te houden. Er is een voortreffelijke relatie met de leider van het kamp, die zelfs al in het Vaticaan was om hun zaak te bepleiten. De Israelische minister van binnenlandse zaken, Bennett, maakte onlangs in harde bewiordingen duidelijk dat als de EU na een volgende verwoesting weer herbouw zou financieren, het hem op geen enkele manier zou belemmeren om door te gaan. Het is duidelijk dat de EU als speler beslist niet meer serieus wordt genomen sinds Donald T. aan de touwtjes trekt.
‘s Avonds nodigt Joost mij uit voor een plezierige maaltijd in de oude stad, voor ik voor een laatste kort verblijf weer de gevangenis in ga. Vannacht vertrek ik naar Nederland, als Israel dat goed vindt.

Het dagboek van Jan:

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.