Dagboek Jeruzalem en Bethlehem 1

Bestuurslid Jan van der Kolk is in het (on)Heilige Land en bezoekt daar o.a. de Kairos Conferentie. Hij houdt voor ons een dagboek bij. Lees hieronder deel 1.

Jeruzalem, 4 december
Vannacht ben ik na een gebroken nacht om 04.00 uur prima in Jeruzalem aangekomen. Jammer, dat de KLM sinds jaar en dag zulke aankomst- en vertrektijden hanteert. Het viel me weer op hoeveel checkpoints, hekken en muren je zelfs in de stille nachtelijke uren onderweg tegenkomt. Een deel van de route van Tel Aviv naar Jeruzalem loopt over bezet gebied.
Logies in een Palestijns familiehotel vlak bij de Damascuspoort.
Vanmorgen was mijn eerste bezoek dat aan Sabeel. Daar uitvoerig gesproken over het kortgeleden gestarte Kumi Now project. In dit project, met elke week een nieuwe actie en een nieuw verhaal wordt intensief samengewerkt met veel partners, zowel kerkelijke als seculiere, in Palestina, Israel en elders in de wereld, waarbij elke week een situatie centraal staat die kan leiden tot concreet, geweldloos handelen. Samenwerken gebeurt bijvoorbeeld met Palestijnse vakbonden, moslimorganisaties, Israelische vredesorganisaties.
Er is nu een jaar vooruit gepland en het tweede jaar wordt voorbereid.
Een handzaam boek geeft achtergronden, een lijst van samenwerkingspartners, verhalen en perspectieven. Iedereen kan registreren en zelf in beweging komen.
Dit alles gebeurt naast de andere thema’s en activiteiten die Sabeel sinds jaar en dag onderneemt, de Wave of Prayer, de bijbelstudiegroepen door heel Israel en Palestina, uitgave van achtergrondmateriaal en Cornerstone.
Na de lunch bij Sabeel heb ik een poos in de Oude Stad rondgelopen en ben aan het einde van de middag met de bus naar checkpoint Bethlehem gegaan, waar ik met honderden anderen door de koeienhekken Bethlehem binnen ben gegaan en nu in het guesthouse van Claire Anastas zit. Straks eten bij een restaurant van een Grieks-orthodoxe familie.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.