Dagboek Jeruzalem en Bethlehem 2

Bestuurslid Jan van der Kolk is in het (on)Heilige Land en bezoekt daar o.a. de Kairos Conferentie. Hij houdt voor ons een dagboek bij. Lees hieronder deel 2.

Vandaag had ik een aantal boeiende ontmoetingen in Bethlehem en heb ik veel door de stad gelopen.
Vanmorgen begon met een bezoek aan Wi’am, een centrum voor recht en vrede in brede zin, ook verwant aan Kairos en Sabeel.
Zij organiseren heel veel vredeswerk ook voor bezoekers.
Daarna had ik een ontmoeting met de directeur van het Holy Family Hospital, Denis Sevaistre, en zijn echtgenote. Hij is familie van goede Franse vrienden. Hij is door de orde van Malta hierheen gehaald. Hij heeft me de kraamkliniek rondgeleid, hoogste standaard, 4000 bevallingen per jaar en vanaf een geboortegewicht van 500 gram. Behalve hem uitsluitend Palestijns personeel. Nog recent was een Israelische vrouw op weg naar Jeruzalem toen de weeen begonnen en ze noodgedwongen daar moest bevallen. Ze was doodsbenauwd dat ze haar ter plekke zouden doodmaken, met haar baby, maar ging na een paar dagen uiterst dankbaar voor de uitstekende zorg  naar huis. Ze hielpen haar zelfs haar baby als ´geboren in Jeruzalem’ te registreren. Maar de andere kant van de medaille is wel, dat er een hoge prijs wordt betaald om het werk voort te zetten, afhankelijk als ze voor alles zijn voor de toestemming van Israel.
Vervolgens heb ik geluncht bij de Geboortekerk, waar het in de kerk niet heel druk was. Ik verbaas mij steeds over de grote aandacht voor de dode stenen in vergelijking met de beperkte aandacht voor de levende stenen. Ook gisteren in Jeruzalem, waar lange rijen stonden om een leeg graf te bezoeken.
In de middag ben ik langsgegaan bij het Bethlehem Bible College, ook nauw verwant aan Kairos. Naast hun theologische aktiviteiten is er een heel scala aan maatschappelijke aktiviteiten en trainingen, waaronder ook een leiderschapstraining, microkredieten, vrouwengroepen die producten voor verkoop maken en ondersteuning van zeer arme gezinnen. Bij ons zijn ze vooral ook bekend vanwege hun bijeenkomsten ‘Christ at the chechpoint’.
De middag sloot ik af met een wandeling door vluchtelingenkamp Aida, waar het nu heel rustig was, maar waar zeer geregeld invallen met veel geweld zijn van het leger.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.