Dagboek Jeruzalem en Bethlehem 5

Bestuurslid Jan van der Kolk is in het (on)Heilige Land. Hij bezoekt daar onder andere de Kairos Conferentie. Voor ons in Nederland houdt Jan een dagboek bij. Vandaag deel 5.

Zaterdag en zondag zijn dagen voor Kairos Global.

Hoe gaan we gezamelijk en ieder in eigen land en situatie om met het verder brengen van de boodschap van liefde, recht en vrede?
Palestijnse groepen, gestimuleerd door Kairos denken na over wat zij kunnen doen ondanks alle beperkingen die de situatie met zich meebrengt. Wat kan er wel en wat sterkt ons daarbij?
Kerken zijn voor velen niet de plaatsen waar de kracht van uitgaat, in tegendeel.
Omar Haramy van Sabeel vertelde mij nog de ervaringen eerder dit jaar met de PKN. Nadat hij Rene de Reuver een week lang had rondgeleid werden hij en Sabeel in de dankmail voor de goede ontvangst niet genoemd. De reden: de naam Sabeel ligt te gevoelig.
Zelf heb ik een deel van de bijeenkomst, waarover ik later meer zal zeggen in een verslag, niet meegmaakt, omdat ik naar Daoud Nasser wilde in de Tent of Nations. Wat is het toch bijzonder bij deze mensen die volhouden vanuit een leven gebaseerd op liefde en innerlijke vrede, terwijl alles in de werkelijkheid daarmee in strijd is.
Aan het einde van de middag gezamenlijk naar Beit Sahour, de stad die tegen Bethlehem aanligt, waar een feestelijke bijeenkomst was van de hele stad bij het aansteken van de mega kerstboom. Alle groepen jongeren, met muziek, drum en vaandels, vele honderden, in een lange stoet,. Muziek en dans. Duizenden mensen, samen in de kou en de motregen op het plein. Helaas een paar te lange speeches, over de hoofden van de kinderen heen, maar het feestelijke moment van het aansteken van de lichtjes maakte dat weer goed.
En bij een goede gezamenlijke maaltijd warmden we weer goed op. Ik sprak uitvoerig met een Amerikaanse (Peruaanse/zwarte/joodse) jonge vrouw uit Washington, over identiteit, in- en uitsluiting, omgaan met haar teleurstellingen en wat weer kracht geeft. Een mooi gesprek. En uitgeput in bed gerold.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.