De herdenking van Combattants for Peace en the Parents Circle

Afgelopen dinsdag vond de jaarlijkse herdenking plaats van Israëli’s en Palestijnen die naaste verwanten hebben verloren in het Palestijns-Israëlisch conflict. In hun uitzendingen over het Israël van Raoul Heertje en Frans Bromet werd aan deze organisaties ruim aandacht geschonken. Vaders, moeders, broers, zussen, echtgenoten herdenken op deze avond hun eigen leed, maar ook dat van anderen, Palestijn of Israëli. Zij willen hun verdriet niet omzetten in haat maar in begrip voor elkaar.


Deze bijeenkomst is jaarlijks een doorn in het oog van premier Netanyahu, die het onder allerlei voorwendselen probeert te verbieden. Dit jaar, door de epidemie, kon de bijeenkomst niet in den lijve worden gehouden, maar wel online en meer dan 200.000 mensen keken ernaar. Een indrukwekkend document. 200.000 mensen moeten samen toch een zachte vuist kunnen maken met een keiharde boodschap: nooit meer!

Bijzonder aangrijpend is de getuigenis van Yakub ar-Rabi. Op 12 oktober 2018 reed Yakub met zijn auto naar zijn  huis in het dorpje Bidya, zijn vrouw en moeder van hun 8 kinderen, Aisha (48) zat naast hem. Een groepje pubers, leerlingen van een orthodoxe Yeshiva (joods-religieuze school) gooide met stenen naar hun auto, de voorruit sneuvelde en Yakub zag dat zijn vrouw onder het bloed zat. Hij stopte niet, maar racete naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar bleek zijn vrouw overleden. Nu staat hij hier voor de microfoon, ontroostbaar verdriet, maar ongebroken. Hij weigert te haten.

Zijn verhaal is ondertiteld in het Engels en Hebreeuws en begint iets meer dan 40 min. vanaf het begin. Maar de hele uitzending is de moeite van het bekijken waard. Te vinden op Youtube en de website van de American Friends of Combatants for Peace.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.