De oorlog gaat door

Terwijl in Nederland bij het ingaan van de winter code geel en een bijeenkomst in een deftig buitenhuis nabij Hilversum meer aandacht krijgen dan de oorlogen in Oekraïne en Gaza, gaan die oorlogen ‘gewoon’ door.

Het laatste wereldnieuws:

Tussen zondag- en maandagmiddag blijken 249 Palestijnen te zijn gedood en 510 gewond (NRC)
Tussen maandagmiddag en nu werden tot dusverre 126 doden en 241 gewonden geteld. (Ma’an)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken heeft met Sigrid Kaag, nu senior humanitair en wederopbouwcoördinator van de Verenigde Naties voor Gaza, gebeld.

Deze week is zij in New York en Washington, waar ze onder meer met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres spreekt over de situatie in Gaza. Blinken is momenteel op reis door het Midden-Oosten. Volgens Florencia Soto Nino, de woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, zal Kaag haar functie aanvankelijk vanaf de Jordaanse hoofdstad Aman vervullen. De bedoeling is dat zij  later naar Egypte zal verhuizen.
Ze hebben gesproken over hun “gedeelde inzet om het lijden in Gaza te verlichten”.

Er worden (tussen haakjes) steeds meer vraagtekens gezet bij ‘bewijzen’ “dat Hamas systematisch verkrachting heeft ingezet als oorlogswapen.” (NRC), 

ook al zijn er wel aanwijzingen dat seksueel geweld op individuele basis heeft plaatsgevonden.

Dit blijkt niet alleen uit het onderzoek van The New York Times, maar ook uit een rapport dat de mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights Israel in november publiceerde. 

Toch is op basis van de gepresenteerde feiten niet vast te stellen in hoeverre het gepland was en systematisch gebeurde – ook al stelt The New York Times dat wel vast.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.