De rooms-katholieke kerk in het Heilige Land verwerpt het plan van Trump en Netanyahu

Verklaring van de gezamenlijke katholieke geestelijkheid van het Heilige Land (Latijnen, Melkieten, Maronieten, Syriërs, Armeniërs, Chaldeeërs, de Custody) over het “Peace-to-Prosperity Plan” van Trump en Netanyahu.

“Het Israëlisch-Palestijnse conflict staat al tientallen jaren centraal in vele vredesinitiatieven en oplossingsvoorstellen.

Zoals in het verleden al vaak is gezegd, denken we dat er geen voorstel en geen serieus perspectief kan worden bereikt zonder de instemming van de twee volkeren, Israëliërs en Palestijnen. Deze voorstellen moeten gebaseerd zijn op gelijke rechten en waardigheid.

Het gisteren gepresenteerde plan ‘Peace-to-Prosperity’ bevat deze voorwaarden niet. Het geeft de Palestijnen geen waardigheid en rechten. Het moet worden beschouwd als een eenzijdig initiatief, omdat het bijna alle eisen van één kant, de Israëlische, en zijn politieke agenda onderschrijft. Aan de andere kant houdt dit plan geen rekening met de rechtvaardige eisen van het Palestijnse volk voor hun vaderland, en hun rechten en een waardig leven.

Dit plan zal geen oplossing bieden, maar zal eerder meer spanningen en waarschijnlijk meer geweld en bloedvergieten veroorzaken.

We verwachten dat de eerdere overeenkomsten tussen de twee partijen worden gerespecteerd en verbeterd op basis van volledige menselijke gelijkheid tussen volkeren.

We nodigen alle christelijke wereldkerken uit om voor het Heilige Land te bidden, te werken aan gerechtigheid en vrede en om de stem van de stemlozen te zijn.”

Bron: Latin Patriarchate of Jerusalem

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.