‘De theologie van de veiligheid: bewaking en de politiek van angst’

In haar lezing ‘De theologie van de veiligheid: bewaking en de politiek van angst’ op woensdag 14 september 2016, 20:00 CREA Amsterdam, zal Shalhoub-Kevorkian spreken over haar nieuwste boek. Daarin onderzoekt ze de Palestijnse ervaringen van leven en dood in het kader van de Israëlische settler-kolonialisme, hun theologie en ideologie en verbreedt ze de analytische horizon voor degenen die ‘blijven bij het bestaande’. 

Nadera Shalhoub-Kevorkian is een Palestijnse feministische vredesactiviste en wetenschapster. Ze bekleedt de Lawrence D. Biele leerstoel in de Rechten aan de Faculteit van Rechtsgeleerdheid / Instituut voor Criminologie en de Schoolof Social Work en OCMW aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Shalhoub-Kevorkian is ook directeur van het Gender Studies Program aan Mada al-Carmel, het Arabisch Centrum voor Toegepast Sociaal Onderzoek in Haifa. Haar onderzoek richt zich op femicide, misdaden door de staat, kindermishandeling en vormen van gender geweld, misdaden door machtsmisbruik door kolonisten in een koloniale context, bewaking en beveiliging en traumata in gemilitariseerde en gekoloniseerde gebieden.

Ze onderzoekt hoe Israëlische theologieën en ideologieën van beveiliging, bewaking en angst, die het geweld en de dynamiek van de macht kunnen verduisteren, terwijl ze bestaande machtsstructuren bestendigen. Puttend uit de dagelijkse aspecten van de Palestijnse slachtoffering, hun overleven, leven en dood, en het bewegen tussen het lokale en het globale, introduceert en omschrijft Nadera Shalhoub-Kevorkian haar notie van ‘de Israëlische veiligheidstheologie’ en de politiek van angst in Palestina / Israël. Zij beroept zich op een feministische analyse en op een politiek van het alledaagse die ‘het Palestijnse lichaam’ centraal stelt, het gezinsleven, het geheugen en het herdenken, geboorte en de dood: als kritische plaatsen van waaruit ‘de machines van toezicht’ van de koloniale settlerstaat worden onderzocht die een politieke economie van de angst produceren die het koloniale geweld rechtvaardigen.

De lezing is onderdeel van Securitizing Worlds:  a Critical Look at the Israeli Global Security Industry georganiseerd door Gate48 (Critical Israelis in the Netherlands) en werd mogelijk gemaakt met de steun van de Leonhard-Woltjer Foundation, de SECURCIT (European Research Council); NICA (Netherlands Institute for Cultural Analysis), de UvA, de Haella Stichting en CREA.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.