De vreselijke gevolgen van Israëls ‘coalitieregering’

Bespaar mij het geluid van jullie liederen, de klank van jullie harpen wil ik niet horen. Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek. (Amos 5:23-24) Het bestuur van Kairos Palestina slaat alarm over de gevolgen van de derde mislukte Israëlische verkiezingen in minder dan een jaar.

De coalitie die daarvan het gevolg is en die op 20 april 2020 aantrad combineert twee partijen van de meest rechtervleugel- Bennie Gant’s Blauw-Wit en Benjamin Netanyahu’s Likud- in een overeenkomst die rechtstreeks de Palestijnse vrijheid, gezondheid en mensenrechten bedreigt.

Beschreven als een “noodregering” om de gevolgen van COVID-19 het hoofd te bieden, en onder de dekmantel van een zogenaamd ‘coronavirus kabinet’ heeft de staat Israël zichzelf de macht gegeven om door te gaan met zijn politiek van huisvernietigingen, afsluitingen, arrestaties, opsluiten van kinderen in de gevangenis en geweld door kolonisten.

Bovendien:

  • Als resultaat van de politieke overeenkomst gaf Gantz zijn verkiezingsbelofte om de wet op de Israëlische Natie-Staat aan te passen, een wet die institutionele discriminatie in Israël, Oost Jeruzalem en de Westbank een wettelijke basis geeft.
  • In de overeenkomst voor een gezamenlijke regering trekt Gantz zijn toezegging in om niet door te gaan met annexaties in de Westbank zonder internationale overeenstemming, waarbij hij Netanyahu de vrijheid geeft door te gaan met zijn al lang bestaande belofte om substantiële delen van de Westbank al zo snel als 1 juli van dit jaar te annexeren.
  • Terwijl de ‘noodregering’ alleen wetgeving mag oppakken die verband houdt met het coronavirus was er een uitzondering overeengekomen om wetgeving te bezien die verband houdt met de zogenaamde ‘deal van de eeuw’ van VS president Donald Trump.
  • In overeenstemming met internationale regels is het aan de bezetter opgedragen om toe te zien op de gezondheid en het welzijn van de bezette mensen, maar een gebrek aan medisch materiaal, de volledige blokkade van Gaza, Israëls controle over de Palestijnse economie, piraterij en diefstal van Palestijns belastinggeld en toenemende beperkingen in de bewegingsvrijheid betekenen een groter risico voor Palestijnen om onder COVID-19 te lijden.

In de laatste paar jaar, en in het bijzonder gedurende de regeringsperiode van zowel Trump als Netanyahu is de basis voor het vredesproces tussen Palestijnen en Israëli gesaboteerd door verschillende beleidsmaatregelen en voornemens die beide regeringen eenzijdig hebben afgekondigd. Deze annexatie is maar één van deze bewegingen. Terwijl we zien dat de slogan ‘land voor vrede’ zijn geloofwaardigheid verloren heeft en onmogelijk lijkt voor een twee-statenoplossing, zijn wij bij Kairos Palestina met onze mensen en onze kerken verbonden met de strijd voor waarden die vrede mogelijk maken. Gelijkheid en Recht zijn ons baken, Daarom dringen we er bij alle kerken op aan om deze waarden op alle mogelijk wijzen te steunen. We dringen er bij hen op aan om ‘nee’ te zeggen tegen onrecht van enige politieke beweging en te bouwen aan een toekomst op dit land van gelijkheid tussen alle volken, wat ook uiteindelijk het politieke raamwerk zal zijn. Wij zetten ons in voor democratie en de vanzelfsprekende mensenrechten in dit land, opdat geen mensen leven onder bezetting of discriminatie of belegering. Zodat mensen hun eigen bestemming kunnen genieten zonder vooroordeel over hun godsdienstige, nationale of etnische oorsprong. Dit land is gezegend door zijn multiculturele, multireligieuze en multinationale identiteit. Dit is hoe het er uit moet zien, wat ook de oplossing is.

Ons pleidooi is geworteld in wat in het Palestijnse Kairos document is beschreven als ‘de logica van liefde – onze zorg voor het leven en de toekomst van beide volken met een vaste hoop op de dag dat zowel de onderdrukker als de onderdrukte een nieuwe samenleving voor alle mensen in het land scheppen.

 

In deze strijd doet Kairos  Palestina een beroep op alle mensen van geloof en allen die gewetensvol zijn om:

  • Bij uw verkozen vertegenwoordigers ervoor te pleiten dat de staat Israël rekenschap moet afleggen voor internationaal recht en mensenrechten
  • Te vragen dat uw regeringen de Israëlische annexaties van Oost Jeruzalem en de Syrische Golan niet erkennen, dat Uw regeringen hun afkeuring uitdrukken van Israëls verdere plannen voor annexatie en dat uw regeringen druk uitoefenen met concrete maatregelen om te voldoen aan internationaal recht de VN-resoluties. Iedereen weet wat toe te rekenen valt aan de Israëli en wat is toe te rekenen aan de Palestijnen. Heldere besluiten zijn al genomen door de VN. Dus, waarom wachten op wat al lang besloten is? Voldoe gewoon aan wat jullie hebben besloten. Neem concrete maatregelen die Israël ertoe brengen om aan Uw eigen besluiten te voldoen
  • Bescherm het recht van Palestijnen – en van alle mensen het recht zich te verzetten, met inbegrip van boycot, desinvestering en sancties totdat Israël voldoet aan zijn verplichtingen als bezettende mogendheid

Kairos Palestina

Bestuur

 

“Kairos Palestina is de meest uitgebreide Palestijnse oecumenische christelijke geweldloze beweging en is gebaseerd op het Kairos Palestina document ‘Het Uur van de Waarheid, uitgebracht in 2009, waarin bevestigd wordt dat de Palestijns christenen volledig deel uitmaken van de Palestijnse natie en oproepen tot vrede om alle lijden en een einde te maken aan alle lijden in het Heilige Land door te werken aan gerechtigheid, hoop en liefde  die omarmd is dor de christelijke gemeenschap en getekend door alle historisch erkende Palestijnse christelijke organisaties en bevestigd door de kerkelijke leiders in Jeruzalem.”.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.