Door joodse extremisten in brand gestoken kerk van Tabgah opnieuw ingewijd

Op zondag 12 februari 2017 ging kardinaal Rainer Maria Woelki, aartsbisschop van Keulen voor in een mis in de Kerk van de Vermenigvuldiging van de Broden en Vissen in Tabgah, om de restauratie van het Atrium van de kerk te vieren, dat werd vernietigd door brandstichting, gepleegd door joodse extremisten op 18 juni 2015. Ook president Rivlin gaf acte de présence.

Islamitische, druzen- en joodse religieuze leiders aanwezig

Concelebranten in deze bijzondere viering waren: aartsbisschop Giuseppe Lazzarotto, de nuntius in Israël; aartsbisschop George Bacouni, Grieks-katholiek aartsbisschop van Akka; bisschop Giacinto Boulos Marcuzzo, patriarchaal-vicaris in Israël; pater Nikodemus Schnabel OSB, prior-beheerder van Dormition Abbey en het Tabgha klooster; de patriarchaal-vicaris voor de Hebreeuws (Ivriet) sprekende katholieken, pater David Neuhaus SJ,  pater Dobromir Jasztal, vicaris van de Custody (bewaarders) van het Heilige Land; en vele andere priesters. Ook aanwezig voor de her-inwijdingsceremonie van het geschonden heiligdom, waren de Israëlische president Reuven Rivlin en verscheidene islamitische, druzen- en joodse religieuze leiders.

Kardinaal Woelki: ‘Machtige mensen dragen brandstof aan…’

In zijn homilie beklemtoonde kardinaal Woelki, dat ‘in een tijd van groeiend nationalisme, we verzoening en een leven dat is afgeleid van het Evangelie nodig hebben’. Hij voegde eraan toe, ‘dat vandaag meer dan ooit tevoren, machtige mensen over de hele wereld brandstof aandragen voor nationalistische ideeën, door deze in een religieus frame te plaatsen. Op deze manier, bevorderen ze demarcaties en ze leiden in het bijzonder jongeren naar haat en geweld. Als christenen zijn we geroepen om een concrete vorm aan Gods Koninkrijk van gerechtigheid te geven door middel van onze acties’, voegde de kardinaal er aan toe.

President Rivlin: ‘Deze haat kan niet winnen

Ook president Reuven Rivlin sprak tijdens de ceremonie en bedankte iedereen die betrokken is bij de restauratie. ‘Ik wil alle mensen die hard gewerkt hebben om deze plek te herstellen, bedanken. Om het duidelijk te zeggen: deze haat kan niet winnen’, aldus Rivlin.

De Kerk van de Vermenigvuldiging werd op 18 juni 2015 getroffen door brandstichting, de aanval  werd gepleegd door een joodse extremistische groepering die bekend staat als ‘Price Tag’. Een oudere benedictijner monnik en een jonge Duitse vrijwilliger raakten toen gewond en moesten worden vervoerd naar het ziekenhuis vanwege het inademen van giftige rook. Het was niet de eerste keer dat de kerk werd aangevallen. Op 27 april 2014 ontheiligden jonge extremistische joden kruisen en een altaar in het gebouw.
De inzamelingen na de brandstichting verliepen voorspoedig. De geschatte schade van de brandstichting bedroeg meer dan een miljoen euro. De Benedictijner monniken ontvingen ongeveer €900.000 aan donaties, terwijl de Israëlische autoriteiten €370.000 bijdroegen.

Bron:

http://en.lpj.org/2017/02/13/cardinal-woelki-in-a-time-of-growing-nationalism-we-need-reconciliation-and-a-life-derived-from-the-gospel/v

Zie ook:

http://www.kairospalestina.nl/nl/nieuws/288/isra%C3%ABlische-kolonisten-steken-de-kerk-van-de-vijf-broden-en-twee-vissen-in-brand.aspx

http://www.kairospalestina.nl/nl/nieuws/390/katholieke-kerk-in-galilea-geschonden.aspx

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.