Sahera/Sally Ibrahim Azar (Luthers) over gelijkheid, Israëlische bezetting en haar nieuwe rol
Toen ze opgroeide, vergezelde Sally Azar haar vader vaak naar de kerk van Jeruzalem en woonde ze ook vergaderingen en bijbelstudiesessies bij.
Haar vader, predikant en huidige bisschop van de Lutherse kerk, nam Azar mee om te helpen bij zomerscholen of jeugdwerk, wat haar interesse in theologie aanwakkerde.
Nu, op 26-jarige leeftijd, is Azar de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant in de Oude Stad van Jeruzalem geworden. Ze werd eerder dit jaar gewijd tijdens een ceremonie in de Lutherse Kerk en zal de Engelssprekende gemeente leiden in de Kerk van de Verlosser, de Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië en het Heilige Land.
Haar nieuwe rol omvat het uitvoeren van alle taken van een predikant, van bruiloften en doopdiensten tot het leiden van diensten. Ze zal ook haar werk voor justitie, jeugdinitiatieven en genderrecht voortzetten.
Het nieuws haalde de krantenkoppen over de hele wereld, aangezien de meeste Palestijnse christenen behoren tot denominaties die geen vrouwelijke geestelijken toestaan, waardoor de benoeming van Azar een zeldzame gelegenheid is die op grote schaal wordt gevierd in de regio.
Vechten voor gelijkheid
Azar is geboren en getogen in Jeruzalem, maar ging naar Duitsland waar ze interculturele theologie studeerde. Ze bracht ook twee jaar door in Berlijn om stage te lopen in een kerk.
Over het algemeen schat ze dat ze ongeveer acht jaar heeft gestudeerd voordat ze werd gewijd.
Haar nieuwe rol heeft veel vrouwen om haar heen geïnspireerd.
“Ik had zelfs enkele moslimvrienden van mij die naar de oude stad kwamen om de afspraak te zien… het was over het algemeen een positieve sfeer”, vertelde ze aan Middle East Eye.
Haar wijding werd echter niet door iedereen met enthousiasme onthaald.
“Sommige kerken waren ertegen, en sommige priesters feliciteerden me onofficieel, ze konden het niet publiekelijk doen omdat hun kerken het niet steunen”, legt ze uit.
Naast het studie heeft Azar zich uitgesproken over het belang van vrouwelijke leiders in kerken.
“We hebben wijzigingen aangebracht in zaken als het algemene rechtsbeleid van onze Lutherse kerk, we vechten voor gelijkheid”, zegt ze.
“Nu ik predikant ben, realiseer ik me hoe belangrijk het is in Palestina, en daarom hebben zoveel vrouwen me geschreven. Ik ben er zo trots op omdat het een grote stap is voor vrouwen”, voegt ze eraan toe.
Azar zegt dat ze hoopt dat de samenleving vrouwen meer accepteert als leiders in verschillende andere kerken, maar ook in andere contexten.
Checkpoints en uitdagingen
Terugkeren naar Jeruzalem na jaren in Duitsland te hebben gewoond, was een schok voor Azar.
Ze merkte dat ze moest wennen aan de gespannen situatie en de beperkingen en uitdagingen die de Israëlische bezetting oplegt.
“Op dit moment wordt het erger. Ik ben me ervan bewust dat veel leden van onze congregatie zich zorgen maken en discussiëren over de vraag of het veilig is om bepaalde locaties te bezoeken”, zegt ze.
Hoewel gemeenteleden manieren hebben gevonden om met deze uitdagingen om te gaan, gelooft Azar dat ze nog steeds aanzienlijke problemen kunnen tegenkomen.
‘Zowel Palestijnen in Jeruzalem als degenen op de Westelijke Jordaanoever die achter de muur wonen, worden in hun dagelijks leven getroffen door de bezetting’
“Een van hun grootste uitdagingen is het om toestemming te krijgen voor gemeenteleden die naar Jeruzalem reizen om controleposten te passeren om workshops bij te wonen.
“We moeten met zoveel dingen rekening houden als we van plan zijn om met de hele gemeente in Jeruzalem of Bethlehem bijeen te komen.”
De dagelijkse uitdagingen van lange vertragingen en gecompliceerde processen bij checkpoints worden vermoeiend, vooral tijdens Kerstmis en Pasen, legt ze uit.
Dit jaar vallen Ramadan, Pasen en Pesach rond dezelfde tijd van het jaar, wat duizenden mensen naar Jeruzalem zal brengen.
“Er is geen jaar geweest waarin de Israëlische strijdkrachten niet met elkaar in botsing zijn gekomen of controleposten hebben opgezet om te voorkomen dat mensen binnenkomen. Er is altijd een conflict, dus ik hoop dat we het in der minne en vriendelijkheid kunnen oplossen”, zegt ze.
Ondanks deze situatie heeft Azar goede hoop dat de kerken zullen blijven samenwerken om de slachtoffers van de Israëlische bezetting te ondersteunen.
Vrouwelijke stemmen laten horen
Een van haar doelen is, ervoor te zorgen dat de stem van vrouwen meer gehoord wordt in de kerk.
Door vrouwen aan te trekken en samen te werken, gelooft ze dat haar nieuwe rol haar de kracht zal geven om meer invloed uit te oefenen.
“Ik geloof dat meer vrouwen naar mij toe zullen komen als vrouwelijke predikant om zaken als gewelddadig gedrag te melden, en dit zal er op zijn beurt voor zorgen dat er meer over wordt gesproken in de samenleving”, legt ze uit, terwijl ze beschrijft hoe het moeilijker kan zijn voor een vrouw om een mannelijke predikant te benaderen over enkele van haar ervaringen.
Ze hoopt ook dat haar benoeming de weg zal effenen voor meer vrouwen om vergelijkbare rollen binnen kerken op zich te nemen, wat de weg vrijmaakt voor dingen die veranderen in Palestina en in de regio.
Azar is nu een van de vijf gewijde vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, naast één in Syrië en drie in Libanon.
Sahera is een onafhankelijke filmmaker en producent, evenals onderzoeker van Palestijnse mondelinge geschiedenis; ze regisseerde meer dan 12 documentaires die zijn vertoond op internationale filmfestivals over de hele wereld.