Christenen voeren vreedzaam actie in de Tweede Kamer

Christenen voeren vreedzaam actie in de Tweede Kamer en roepen op:

“Christelijke en andere partijen: stop de genocide in Gaza”

“The kingdom of God is justice and peace and joy in the Holy Spirit.” Met die boodschap protesteert Christelijk Collectief vandaag in de Tweede Kamer tegen de Nederlandse politieke steun aan Israël. Wij vragen Kamerleden – en zeker die van christelijke partijen – zich uit te spreken tegen de wrede oorlog die Israël al een half jaar voert tegen de Palestijnse bevolking in Gaza en zich op alle mogelijke manieren in te zetten voor een permanent staakt-het-vuren en het stoppen van de bezetting. Dat doen we door in het centrum van de macht te zingen en te bidden.

 

Deze actie is opgezet in samenwerking met het Christelijk Collectief – onderdeel van Kairos-Sabeel Nederland – en staat in solidariteit met XR Justice Now! Tijdens de actie zal Christelijk Collectief een livestream uitzenden via haar Instagram-account @christelijkcollectief.

Een demonstratie in de Tweede Kamer is een radicale actie die wij niet zomaar ondernemen. Voor ons is dit een gewetenskwestie, die verbonden is aan onze vrijheid van godsdienst. Daarom heeft ons verzet niet alleen een geweldloos, maar ook een liturgisch karakter. In ernstige gevallen, zoals in dit geval de doorgaande genocide op en het geweld tegen het Palestijnse volk, moeten wij ons geweten volgen. Jezus vraagt ons hem na te volgen – wij willen daar geen nee tegen zeggen. 

De aanhoudende Nederlandse support aan de politieke leiders van Israël en ontkenning van de ernst van het koloniale geweld vragen om radicale actie. Na meer dan dertigduizend doden en een ernstige hongersnood die op dit moment gaande is, blijft Nederland Israël volmondig steunen. Politici van christelijke politieke partijen behoren tot de belangrijkste supporters van de staat Israël. De staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van de rechter dat het moet stoppen met het leveren van reserveonderdelen van F35’s – ondanks dat er volgens de rechter een grote kans is dat Nederland hiermee bijdraagt aan het plegen van oorlogsmisdaden. Hoe kunnen we een staat blijven ondersteunen die volgens het ICJ “plausibel” genocide pleegt? We moeten daar zo ver mogelijk bij wegblijven. We willen de macht aanspreken daar waar die zetelt: in de Tweede Kamer.

We spreken in het bijzonder de partijen aan die gegrondvest zijn in de christelijke traditie. Want hoewel we waarderen dat Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (ChristenUnie) recent op de Westelijke Jordaanoever hebben gesproken met Palestijnse christelijke leiders, blijven zij hun steun geven aan het Israëlische regime dat bezig is diezelfde Palestijnse gemeenschap te vernietigen. 

Derk Boswijk pleitte korte tijd voor een boycot van illegaal door Israël bezette gebieden, maar trok dat in nadat de pro-Israëlische lobby hem fel bekritiseerde en beschuldigde van antisemitisme. We roepen hem op de rug recht te houden en zijn hart en verstand te volgen. Hij heeft gezien en gehoord wat er gebeurt.

Aan Don Ceder doen we diezelfde oproep, maar zijn daden zijn weinig hoopgevend. Zo bezocht hij niet alleen Palestijnse leiders, maar tevens een Israëlische conferentie waar politici beloven zich in hun eigen parlement in te zetten voor de belangen van Israël. Ook is hij een van de drijvende krachten achter het intrekken van de internationale steun aan UNRWA, waardoor er in Gaza nu een ernstige hongersnood is.

 

Onze oproep aan christelijke Kamerleden en de hele Tweede Kamer is:

·      Zet je in woord en daad in voor een direct en permanent staakt-het-vuren in Gaza.

·      Zet Israël onder druk om direct hulpgoederen toe te laten tot Gaza.

·      Pleit voor vrijlating van álle gijzelaars, dus zowel die van Hamas als de duizenden Palestijnen die Israël zonder (eerlijk) proces gevangen houdt.

·      Zet je in voor recht en gerechtigheid. Dat betekent: een einde aan kolonisatie en illegale bezetting van Palestijns gebied door Israël.

·      Spreek je uit tegen de toenemende trend om critici van Israël onterecht van antisemitisme te beschuldigen. Deze eis leggen we in het bijzonder neer bij ChristenUnie-leider Mirjam Bikker, die zich hieraan herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt. Stop deze onheuse inperking van de uitingsvrijheid. 

·      Erken dat islamofobie op gelijke mate ernstig is voor onze samenleving. Door dit niet te doen, maken politieke leiders zich schuldig aan deze discriminatie doordat ze deze niet erkennen.

 

Jelle Hermsen over zijn motivatie om aan deze actie mee te doen: “Ik ben diep geraakt door de verschrikkelijke ellende in Gaza. De duizenden onschuldige kinderen die zijn omgekomen. De allesverwoestende bombardementen. De verminkingen. De gigantische hongersnood. Ik kan gewoon niet alleen maar in wanhoop zitten huilen op de bank. Onze eigen overheid steunt uit ónze naam dit hemeltergende onrecht. Maar niet uit mijn naam! Niet uit mijn naam als Nederlander. Niet uit mijn naam als christen. Daarom voel ik mij genoodzaakt om in actie te komen. De genocide moet nú stoppen en wij moeten als land alles doen wat we kunnen om vrede te brengen in deze heilloze weg van wrede vergelding en nietsontziende vernietiging.”

Remco van Mulligen, co-voorzitter van Kairos-Sabeel Nederland: “De Gazastrook is in puin geschoten. Mensen lijden ernstig honger. Israël kiest hulpverleners, artsen, journalisten, vluchtende gezinnen, ouderen als doelwit. Niemand is veilig. Christenen zijn doodgeschoten door scherpschutters, moedwillig, terwijl ze een schuilplek zochten in een kerk. Waarom horen we de christelijke partijen hierover niet? Ik vind dat verschrikkelijk. Waar is hun hart? Christelijke politici laten dit gebeuren – of erger, dragen zelfs bij aan oorlog en honger. Ze zijn hartstikke medeplichtig. Daarom kan ik nu niet anders dan hier, in het centrum van de macht, onze Kamerleden met klem oproepen zich in te zetten voor gerechtigheid en vrede.”

Kay de Kriek: “Ik sta hier vandaag als christen vreedzaam te demonstreren omdat ik weet dat ik als 25-jarige Nederlander het voorrecht heb om mijn dromen waar te maken en dat ik daarover kan bidden. Om te kunnen werken en studeren en een verschil te kunnen maken. Om mooie herinneringen te maken en achter te laten in deze wereld. En dat is een voorrecht dat de vermoorde mensen in Gaza niet krijgen. En dat aantal loopt op. Ik sta hier om te proberen te voorkomen dat er nog meer mensen in Gaza dit voorrecht niet zullen krijgen. Omdat God ons heeft opgeroepen om onze naasten lief te hebben zoals we onszelf liefhebben.”

 

“Elke dag vrees ik dat Hij vergeefs is gestorven,
omdat Hij in onze kerken is begraven,
omdat wij zijn revolutie hebben verraden,
gehoorzaam en bang voor de autoriteiten.”

Dorothee Sölle

Tien verhalen van Palestijnse genocideslachtoffers


1)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Habiba.

Habiba (9) droomde ervan om dokter te worden. Ze deed haar best om goed Engels te leren, zodat ze mensen kon informeren over haar leven in Gaza. Habiba werd gedood bij een aanval op haar huis. Ze vonden haar met een kleurige verfkwast in haar hand.


2)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Heba Abu Nada.

Heba Abu Nada (32) was een schrijver en dichter. Haar laatste gedicht schreef ze een dag voordat ze werd gedood door Israëlische bommen in Khan Younis: “De nacht in de stad is donker, behalve de gloed van raketten / stil, behalve het geluid van bombardementen / angstaanjagend, behalve het geruststellende geluid van gebed / zwart, behalve het licht van de martelaren. Welterusten.”


3)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Ali Nasr.

Ali Nasr (2) vond het fantastisch om naar het strand te gaan. Gaza ligt aan zee. Voor veel Gazanen is het de enige plek waar ze kunnen ontspannen en genieten van het water, de zon, het uitzicht en de frisse lucht. Ali nam een witte knuffel mee naar het strand. Hij keek dan naar boven met een grote lach, die zijn eerste tanden onthulde. Hij zal die tanden nooit gebruiken. De Israelische overheid maakte een einde aan zijn leven, dat van zijn moeder en de levens van zijn grootouders.


4)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Heba Zaqout.

Heba Zaqout was een artiest die in 1984 geboren werd in Gaza. Deze 39-jarige kunstenaar en onderwijzer is samen met haar twee zoons Adam en Mahmoud vermoord, tijdens een raketaanval op 13 oktober. Ze was de enige kostwinner van haar familie en is overleefd door haar man en twee kinderen. In haar kunst verkende ze het dagelijkse Palestijnse leven en erfgoed. Ze documenteerde hoe het is om verbannen te zijn van je land en te leven onder bezetting.


5)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Bisan Hassan Shaaban Halasa

Bisan (19) was derdejaars geneeskundestudent. Ze hield van haar kat en hoopte dat ze in de toekomst levens avn mensen en katten zou kunnen redden. Voor haar dood schreef ze op X: ‘ Ik heb dromen die ik nog niet heb bereikt. Ik heb een leven dat ik nog niet volledig heb geleefd. Ik heb een familie van wie ik houd en om wie ik me zorgen maak. Mijn volk wordt onderdrukt, vervolgd, vermoord en gemarteld in een openluchtgevangenis.’ Bisan was thuis vermoord, samen met haar moeder, zus Marah en broer Omar. En met haar kat.


6)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Al Shaima Akram Seidam.

Al Shaima Akram Seidam woonde in een vluchtelingenkamp en deed het erg goed op school. In juli was op televisie aangekondigd dat ze het hoogste gemiddelde had van alle middelbare scholieren in Gaza: 99,6%. Na de zomer begon ze op de universitiet. Minder dan twee maanden later werd Al-Shaima vermoord samen met haar volledige familie, toen een Israelische raketaanval vluchtelingenkamp Al-Nuseirat trof.


7)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Salam Mema.

Salam Mema, een freelance journalist, werd drie dagen nadat haar huis in het Jabaliyakamp was gebombardeerd onder het puin gevonden. Mema stond aan het hoofd van het committee voor vrouwlijke journalisten in de Palestijnse Media Vergadering, een organisatie die het werk van Palestijnse journalisten stimuleert.


8)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Omar Helasa.

Omar Helasa wist nog niet wat hij wilde worden. Een voetballer of misschien een astronaut? Hij praatte altijd over sport of ruimtevaart. Hij was erg vrolijk, bedachtzaam en zorgzaam voor iedereen. Sommigen zeiden dat hij een goede psychiater zou kunnen worden. Omar zal het nooit weten, hij werd vermoord, samen met twaalf familieleden. 


9)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Nasir Atta Alnashnash.

Nasir Atta Alnashnash (20) was een jonge voetbalspeler van Khadamat Alburaiji club.Hij leefde met zijn familie in vluchtelingenkamp Jabaliya, in het Noorden van de Gazastrook. De Israelische bombardementen dwongen de familie om naar het zuiden te vluchten. Nasir, zijn vader en oom gingen terug naar Jabaliya om een aantal bezittingen te verzamelen. Toen ze daar waren, raakten Israelische raketten het kamp. 


10)

Nederland is medeplichtig aan de moord op Yehya Sultan.

Yehya Sultan (11) kon uit zijn hoofd voordragen uit de Koran. Zijn vader vond zijn levenloze lichaam verstijfd in de foetushouding: een hand op zijn oor, de ander met een wijzende wijsvinger: een positie waarvan Palestijnen weten dat die veiligheid kan geven tijdens een bombardement.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.