Elke dag weer

 

Dagelijks worden ongewapende Palestijnen aangevallen, gedood of zo mishandeld dat daar de dood op volgt. Het is onmogelijk om al deze misdaden bij te houden. Vandaag een voorbeeld van dagelijkse gebeurtenissen: Bij de apartheidsbarrière bij Sanour is eergisteren de 29-jarige Rafat Ali Ayyaseh

 

 

uit die plaats door Israëlische soldaten neergeschoten.

Hij werd eerst naar het militaire kamp Salem vervoerd en pas daarna overgedragen aan de Palestijnse Rode Halve Maan die hem naar een ziekenhuis in Jenin bracht, te laat. Daar kon alleen nog de dood worden geconstateerd. 

 

Een belangrijke afspraak binnen het humanitair oorlogsrecht is het beschermen van mensen die niet (langer) deelnemen aan de strijd. Dit zijn bijvoorbeeld burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch personeel. Het betekent dat:

  * strijdende partijen deze mensen niet rechtstreeks mogen aanvallen;

  * medische hulpverleners gewonden moeten kunnen verzorgen;

  * strijders die gewond zijn of zich hebben overgegeven, goed behandeld moeten worden.

  Daarbij moet worden aangetekend dat er op dit moment geen enkele aanleiding is te veronderstellen dat Ayyaseh een strijder was en géén burger, hij bevond zich alleen maar te dicht bij de Muur naar de zin van de schietgrage Israëlische vopo’s.

   

  Volgens het Israëlische leger zou hij geprobeerd hebben ‘het afscheidingshek te saboteren’.

  Veel Palestijnse arbeiders zijn aangewezen op de door Israël gebouwde incomplete barrière om hun werk in Israël te bereiken. Ook daar wordt gretig gebruik gemaakt van goedkope arbeidskrachten.

   

  Volgens Palestijnse mensenrechtenorganisaties heeft het Israëlische leger in oktober 690 Palestijnen gearresteerd, onder hen 119 minderjarige kinderen.

  Eind oktober bevonden zich – net zo als Rafat Ali –  820 Palestijnen in administratieve detentie.

  Gisterennacht zijn er weer 10 Palestijnen gearresteerd, waarbij een tiener in zijn dijbeen werd geschoten.

  De laatste 50 jaar zijn meer dan 800.000 Palestijnen gearresteerd, van alle volwassen mannen op de West Bank heeft 80% tenminste één keer in een Israëlische cel gezeten.

   

   

  KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.