Getuigen van Soemoed

Soemoed is het Arabische woord voor standvastigheid, vasthoudendheid. Het woord past bij het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Vrienden van Sabeel Nederland presenteert een boek uit met verhalen over soemoed en verzet.

Op 26 september 2013 werd Getuigen van Soemoed; Palestijnse verhalen op de Muur van Betlehem gepresenteerd. Ruim 70 mensen woonden de presentatie in de Evangelisch Lutherse Kerk in Utrecht bij.

Hoofdspreekster was mw. Rania Murra, directeur van het Sumud Story House van het Arab Educational Institute in Bethlehem. In Getuigen van Soemoed zijn zestig korte verhalen van Palestijnse vrouwen opgetekend, die vertellen over hun ervaringen met de Israëlische bezetting.

Deze verhalen zijn op een bijzondere manier gepubliceerd, namelijk op posters op de muur in Bethlehem. Samen vormen zij zo het Wall MuseumDeze verhalen zijn op verzoek van de Vrienden van Sabeel vertaald door leerlingen van de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman.

De verhalen vormen een krachtig, creatief en geweldloos protest tegen alles wat de muur oproept.

In de bundel is werkmateriaal opgenomen om in een groep mee aan de slag te gaan.

Het boek is te bestellen via getuigenvansoemoed@gmail.com (€ 12,50 per boek plus verzendkosten).

soemoed

Marijke Egelie-Smulders, Wil van de Meeberg en Iris Wevers, Getuigen van Soemoed, Palestijnse verhalen op de Muur van Bethlehem. ISBN 9789052631899

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.