Hoe Shireen Abu Akleh een nationaal symbool van Palestina werd

Een Column van Toine van Teeffelen

 

Er wordt deze dagen vaak gevraagd waarom Shireen Abu Aqleh zo werd bewonderd door Palestijnen tot het punt dat ze een nationaal symbool werd. Hier zijn de belangrijkste redenen:

*       Shireen is al een bekend gezicht op de Palestijnse televisie vanaf eind jaren negentig, toen ze verslaggeefster werd voor Al-Jazeera in Palestina. Vooral tijdens en na de tweede Intifada (2000-2004) werd ze een household name.
*       Ze stond altijd in de frontlinie en nam risico’s om het laatste nieuws te melden vanuit elk dorp, stad of kamp waar onderdrukking en verzet plaatsvond, zoals tegen de Muur.
*       Ze was een in brede kring gerespecteerde journaliste die toegewijd was aan haar vak, aan waarheidsvinding en factchecking. 
*       Ook was ze bereid om zich uit te spreken tegen elke gezagsdrager die mensenrechten schond.
*       Haar toewijding aan Palestina was legendarisch. Dit jaar kreeg ze het aanbod om voor Al Jazeera vanuit Oekraïne verslag te doen. Ze weigerde omdat ze niet in Oekraïne wilde sterven, maar in Palestina.
*       Haar dood toonde de grote kwetsbaarheid van Palestijnse burgers. Volgens verschillende ooggetuigen werden zij en een andere collega-journalist door een Israelische sluipschutter als doelwit uitgekozen ondanks het feit dat beiden vesten droegen waarop duidelijk “pers” stond vermeld. Zoals de Israelische mensenrechtenorganisatie Btselem aantoonde, loog het Israelische leger toen deze stelde dat de journaliste wellicht in een kruisvuur werd gedood.

*       Het respectloze Israelische politieoptreden jegens de dragers van de lijkkist en de andere volgers in Oost-Jeruzalem, waarop met knuppels werd ingeslagen, staat voor de respectloosheid en vernedering van Palestijnse burgers in het algemeen door Israelische gezagsdragers.
*       Shireen communiceerde het verhaal van Palestina, zo belangrijk voor een volk wiens stem vaak het zwijgen is opgelegd en niet wordt gehoord.
*       Als christelijke Palestijn stond ze voor de eenheid van het Palestijnse volk. Vanuit nationaal oogpunt gezien is de moslimse of
christelijke religieuze overtuiging onbelangrijk.
*       Ze was een rolmodel voor veel vrouwen. Ik herinner me hoe vrouwelijke journalisten die tijdens de tweede intifada voor Al-Jazeera
rapporteerden, zoals Shireen, rolmodellen werden voor veel meisjes, waaronder mijn dochter.

Mary en ik zullen deze maandagmiddag de herdenkingsmis in de Geboortekerk in Bethlehem bezoeken en daarna de rouwplechtigheid in het nabijgelegen Peace Center.

16 mei 2022

Dit delen: