De Nederlandse media zwijgen bij het overlijden van Bisschop Desmond Tutu angstvallig over zijn betrokkenheid bij de onderdrukking van Palestijnen in Israël. Als hij in Israël rondliep, sprak hij als ervaren kenner: ‘Ik kan hier de apartheid ruiken’.

 

Remco van Mulligen besteedt in zijn uitgebreide In Memoriam in het Nederlands Dagblad van 11 januari 2022 wel aandacht aan deze kant van Desmond Tutu.

Door zijn kritiek op zijn oude bondgenoten, vonden sommigen Tutu een ongeleid projectiel. Hij liet zich als christelijke geestelijke en eigenzinnige persoon voor geen enkel politiek karretje spannen.

 

Israël kon rekenen op kritische aandacht van Tutu. Hij vergeleek het land met de ‘dronken oom’ die er in veel families is. Uit die typering sprak allereerst affiniteit, besef dat de Joodse staat een nabij familielid is. Een dronken oom pak je zijn alcohol af.  

 

In die geest was Tutu voorstander van het boycotten van Israël, om dat land zo de middelen te ontnemen waarmee het de Palestijnen onderdrukt. Een grootschalige boycot had volgens hem ook in Zuid-Afrika geholpen in de strijd tegen apartheid.  Hij noemde in 2002 de situatie in Israël en de door dit land bezette gebieden ‘apartheid’.

‘Ik heb de vernedering van de Palestijnen bij de controleposten en wegblokkades gezien. Zij lijden net als wij, toen witte politieagenten ons onze bewegingsvrijheid ontnamen.’

 

Tutu, beschermheer van het Zuid-Afrikaanse Holocaustcentrum, vroeg zich af of zijn ‘Joodse zusters en broeders’ hun eigen vernedering vergeten waren. Bij talloze gelegenheden riep hij op tot verzet tegen de staat Israël. Hij vond dat het land onder druk gezet moest worden om zijn opstelling te wijzigen.

 

Nog in 2017 sprak hij zich uit tegen het omstreden plan van Radiohead om in Israël op te  treden. Het aanklagen van de manier waarop Israël de Palestijnen behandelt was het grote project in Tutu’s laatste levensjaren. Door zijn kritiek op zijn oude bondgenoten, vonden sommigen Tutu een ongeleid projectiel. Hij liet zich als christelijke geestelijke en eigenzinnige persoon voor geen enkel politiek karretje spannen.

 

 

 

 

Dit delen: