Als aanvulling op de eenzijdige loyaliteit van christenzionisten met Israëli’s die op grond van theologische argumenten de staat Israël een vrijbrief geven om internationaal-en oorlogsrecht met voeten te treden, is het goed oud nieuws te verspreiden over steeds meer Joodse organisaties die zich verzetten tegen de wijze waarop Palestijnen in Israël als onmensen worden behandeld. Nergens zijn berichten te vinden over solidariteit van christenzionisten met deze Joden. 

 

Een voorbeeld uit vele: rabbijn Arik Ascherman, voorheen verbonden met Rabbis for Human Rights, geeft een korte samenvatting van een gesprek dat hij op woensdag 13 april 2022 had met een officier van het Israëlische leger, genaamd Chen:

 

Hij ziet er geen probleem in dat kolonisten uit Ma’ale Ahuvia – de illegale buitenpost die zelfs door de  staat van Israël als zodanig wordt beschouwd –

het land van Deir Jarir in verschroeide aarde veranderden. Toen Chen een plantage temidden van geregistreerd land zag, waar een kudde graasde en een kolonist (bewoner van een illegale nederzetting op de West Bank) rondliep, zei hij dat wij – mensenrechtenactivisten – een probleem voor de kolonisten vormen omdat wij de (Palestijnse) landeigenaar naar zijn land brengen. Het is zijn taak, zo zei hij, om de orde te handhaven. Palestijnen die zich op hun land bevinden, schenden de orde en wij (Arak Ascherman en andere mensenrechtenactivisten) zijn provocateurs.

Arik Ascherman werd een jaar eerder op het land van Deir Jarir door een kolonist mishandeld.

Zo te zien was dit dit niet de eerste keer; Arak droeg uit voorzorg een helm.

 

Dit delen: