Kerkleiders in Jeruzalem hebben de escalatie van geweld bij de Tempelberg – of Haram ash-Sharif – de islamitische religieuze plaats in de door Israël bezette Oude Stad van Jeruzalem veroordeeld. Drie Arabisch-Israëlische gewapende mannen hebben vrijdag 14 juli het vuur geopend op Israëlische politieagenten bij de Leeuwenpoort, twee van hen werden gedood en een derde gewond voordat de aanvallers zelf werden doodgeschoten. Ook de spanningen rond de heilige plaatsen van christenen lopen al enige tijd op, zoals bij het laatste Paasfeest toen Israël tegen de zin van de kerkelijke autoriteiten de controle over de Heilige Grafkerk wilde vergroten.
Ondermijning oude overeenkomsten
Israëlische troepen hebben na 14 juli de beveiliging rond de Tempelberg vergroot, waardoor verdere protesten zijn ontstaan. Directe aanleiding vormde de installatie van metaaldetectoren, waarvan Palestijnse en islamitische leiders zeggen, dat ze het fragiele complex van afspraken ondermijnt die werden gesloten nadat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 de controle over de Oude Stad had overgenomen.
Mannen onder de 50 taboe
Het Vrijdaggebed werd door Israël afgelast en mannen onder de leeftijd van 50 zijn sowieso uit het gebied verbannen, als onderdeel van de strengere beveiligingsmaatregelen. Palestijnse moslimleiders hebben hun gelovigen daarop aangespoord om zich voor het Vrijdaggebed dan maar in de straten van Jeruzalem te verzamelen en de detectiepoortjes te mijden, als een demonstratie van van solidariteit en protest.
Defensieminister: ‘Sluit alle moslim heiligdommen’
In de Israëlische regering zitten hardliners die het conflict met de religies op scherp willen zetten. ’De Tempelberg moet gesloten worden voor moslims’, aldus de Israëlische onder-minister van defensie, rabbijn Eli Ben-Dahan op 14 juli 2017, de dag van de gewelddadigheden. Hij wil dat zowel de ‘De Grot van de Patriarchen’ in Hebron, de Tempelberg en de heilige plaats van
Schechem (bij Nablus) waar Abraham langs getrokken zou zijn, voor moslims verboden worden. De bekende Israelische extremist Benzi Gopstein eist al langer de sluiting van alle kerken en kloosters in het Heilige Land.
Pater Jamal: ‘Jeruzalem open voor alle religies’
Christenen vrezen met de moslims steeds meer in een hoek te worden gedrukt. ‘Met de bezetting, is een systeem van vergunningen ingevoerd, dat ons meer en meer van Jeruzalem scheidt, verklaarde pater Jamal Khader, directeur van het Seminarie van het Latijnse Patriarchaat en lid van Kairos Palestina eerder dit jaar toen Israël in april 2017 de toegang tot het Paasfeest aan banden legde. ‘Het verontrust steeds meer om jonge Palestijnen te zien die door die afsluitingen nog nooit in Jeruzalem zijn geweest.’ ‘Wij willen een open Jeruzalem,’ en voegde pater Khader er aan toe, ‘Jeruzalem zou alle bezoekers en alle pelgrims moeten verwelkomen, of zij nu christen, jood of moslim zijn’.
Politie probeerde het gebed met geweld te breken
De politie probeerde de publieke gebedsbijeenkomsten van moslims op 21 juli te breken door met rubberen kogels, traangas en schrikgranaten te schieten, waardoor 37 mensen gewond raakten. De betogers reageerden met stenen en flessen. Verdere protesten worden a.s. vrijdag en gedurende het weekend verwacht. Israël lijkt een hete zomer tegemoet te gaan.
Dertien kerken tekenden protest aan
In een verklaring hebben de patriarchen en andere leiders van 13 christelijke kerken in Jeruzalem, waaronder de Rooms-katholieke, de Griekse, Syrische, Koptische, Lutherse, Anglicaanse en Ethiopische Orthodoxe Kerken, hun ernstige bezorgdheid uitgesproken over de escalatie van het geweld en hun verdriet geuit over het verlies aan mensenlevens.

Palestijnse kerkleiders bij de Al-Aqsa moskee.
‘Bewaar de status quo!’
“Wij zijn bezorgd over iedere verandering in de historische situatie van de status quo rond de Al-Aqsa-moskee (Haram ash-Sharif) en zijn hof in de heilige stad Jeruzalem,” schrijven de kerken. “Elke bedreiging van de continuïteit en integriteit ervan kan gemakkelijk leiden tot ernstige en onvoorspelbare gevolgen, die in het huidige gespannen religieuze klimaat zeer onwelkom zou zijn” verklaren zij.
Jordanië, niet Israël heeft gezag Tempelberg
De 13 kerken willen dat Jordanië dat volgens afspraken met de Israëli nog altijd het gezag heeft over de islamitische heiligdommen in het Land, daarin erkend wordt. ”Wij waarderen het voortgezette bewind van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië over de Al-Aqsa moskee en de heilige plaatsen in Jeruzalem en het Heilige Land, dat het recht op vrije toegang en eredienst voor alle moslims tot de Al-Aqsa-moskee waarborgt volgens de heersende status quo”, aldus de kerken. Alle betrokkenen moeten de status quo volledig respecteren met het oog op het beheer van de heilige plaatsen “ter wille van vrede en verzoening” voor de hele regio, concluderen de kerkleiders.
Bronnen:
https://www.churchtimes.co.uk/articles/2017/28-july/news/world/jerusalem-church-leaders-warn-of-rising-violence
https://www.visionforisrael.com/en-gb/content/jnn-newsletter-july-16-2017
http://www.asianews.it/news-en/Christians-in-Holy-Land-call-for-an-open-Jerusalem-at-Easter-40460.html
http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.669785