Kumi Now! – 12 Patiëntenrechten en Al-Mezan

In Kumi Now! gaat het deze week (6-13 januari) over de rechten van patiënten en over hoe de organisatie Al-Mezan daarvoor opkomt in Gaza. Zie ook de engelstalige website van Kumi Now!

Organisatie

De blokkade van de Gaza strook is een ramp voor de bewoners. Een van de gevolgen is, dat ernstig zieke patienten niet mogen reizen, ook niet indien de zorg in de Gazastrip niet aanwezig is. Het centrum Al Mezan vraagt aandacht voor patientenrechten op goede zorg.

Al Mezan is een onafhankelijke, onpartijdige, niet overheidsorganisatie gevestigd in de Gaza strip sedert 1999. Al Mezan is er om aandacht te vragen voor het respecteren van  mensenrechten in de breedste zin van dat begrip in Gaza als deel van bezet Palestina.

Al Mezan denkt dat Israël de onrechtmatige beperkingen van de vrijheid van reizen zou moeten opheffen voor de bewoners van Gaza, maar vooral voor hen met ernstige gezondheidsproblemen.

U kunt informatie vinden op

http://wwwh.mezan.org/en/. Or find it on Facebook at https://www.facebook.com/MezanCenter, Twitter at https://twitter.com/AlMezanCenter, or YouTube at https://www.youtube.com/user/mezancenter.

Onderwerp

Het ongekend lage aantal vergunningen uitgegeven door Israël voor Palestijnen die, vitale medische behandeling behoeven, onderstreept de onmiddellijke noodzaak voor Israël om een einde te maken aan de decennia lange afsluiting van de Gaza Strip. Grote vertraging  bij het uitgeven van de noodzakelijke goedkeuring door de Palestijnse Autoriteit en de sluiting van de grens door Egypte heeft de mogelijkheid van reizen verder beperkt en de situatie verergerd.

Autoriteiten in Israël hebben slechts voor 54% van hen, die een aanvraag indienden in 2017 toestemming gegeven. De Wereld Gezondheid Organisatie heeft gerapporteerd dat 54 patiënten als gevolg daarvan zijn overleden. Het Palestijnse zorgstelsel is als gevolg van de blokkade steeds minder in staat adequate medische zorg te verlenen.

Reizen via de Erez Crossing –  dat is de belangrijkste grenspost –  is beperkt tot  ‘ uitzonderlijke humanitaire gevallen ‘  en voor ‘ belangrijke zakenmensen ‘  aldus de militaire autoriteiten. De gestage vermindering van gegeven toestemming  van 92% in 2012 tot 54 % in 2017 geeft aan, dat zelfs voor die gevallen een steeds grotere beperking geldt. Het reizen via Erez Crossing is gedaald tot 1 % vergeleken bij het jaar 2000.

Deze vermindering van toegestane reizen gaat tegelijkertijd  met steeds toenemende behoefte aan medisch zorg in  Gaza Strip, bijvoorbeeld  als gevolg van slechte voeding bij zeker 10 % van de kinderen. Medische voorraden zijn onder niveau en de chronische onderbreking van stroom beperken medische diensten.

Israëlische autoriteiten zeggen, dat binnen een dag toestemming voor medische behandeling kan worden gegeven, maar meestal duurt het 23 dagen en soms zelfs dan niet.

Verhaal 

Yara Bkhit, 4 jaar oud, uit Khan Yunis

Yara Bkhit was vier jaar toen de diagnose van chronisch hartfalen werd gesteld. Ze stierf zes maanden later in juli 2017. Haar ouders vulden een formulier in om specialistische zorg voor haar te krijgen in het Al-Makassed Hospital in Oost Jeruzalem. De vergunning werd gegeven, maar een tweede aanvraag voor verdere behandeling werd niet gehonoreerd. Ze stuurden andere verzoeken in terwijl hun dochter stierf voordat de vergunning werd gegeven.

Yara’s moeder, Aishah Hasunah, 28 jaar , vertelde aan B’Tselem veld werker Olfat al-Kurd op 17 july 2017 wat haar was overkomen.

In januari begon Yara over te geven en droogde helemaal uit. Artsen zeiden eindelijk,  dat het chronisch hartfalen was door een te zwakke hartspier.  In Oost Jeruzalem zou ze worden behandeld en haar grootmoeder zou haar vergezellen. Mijn hart brak toen ik afscheid nam.

Ze werd behandeld en na een paar weken ontslagen. Een paar maanden ging het opnieuw mis en  moest ze terug, maar de aanvraag bleek nog in behandeling.  Het ging steeds slechter met haar, haar nieren begaven het en ze had ademhalingsproblemen. Batterijen, die haar hart op peil hadden kunnen houden waren in Gaza niet aanwezig.

Op 12 juli vroeg ze me iets te eten, maar toen ik het haar gaf kon ze het zelf  niet meer eten en even later overleed ze in mijn armen.’

Dit verhaal is gepubliceerd door :
 B’Tselem in “Untreated – Israel denies critically-ill patients from exiting Gaza for medical treatment” at https://www.btselem.org/gaza_strip/20171203_denied_treatment

 Actie

Heeft U een arts, tandarts of medische faciliteit die U bewondert? Laat iedereen dat weten en tegelijk ook merken, dat zoiets in Gaza  helemaal anders is.

Schrijf een ‘ review ‘ over uw dokter op Google Maps of een ander platform en geef veel sterren. Aan het eind van dat bericht schrijft U : “Ik ben blij dat ik zo makkelijke toegang heb tot deze medische zorg. In Gaza hebben inwoners dat niet, omdat Israël medische zorg, ook aan kankerpatiënten weigert.”

https://www.btselem.org/video/20170215_gaza_prog_helps_cancer_patients.”

Deel een foto van uw bericht op sociale media inclusief een  link naar deze pagina van de Kumi Now website met hashtags #OpenGaza, #KumiNow and #Kumi12.

Literatuur

Gaza’s lijden, misdaden van Israel en onze verantwoordelijkheden door by Noam Chomsky

Het is belangrijk te begrijpen hoe het leven in Gaza is als de houding van  Israël is ‘ terughoudend ‘ . Een goed begrip wordt gegeven in een rapport van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) door Mads Gilbert … In elk aspect is de situatie rampzalig en als ik me beperk tot kinderen zegt Gilbert : “ Palestijnse kinderen in Gaza lijden immens. Een groot aantal lijdt onder slechte voeding als gevolg van menselijk ingrijpen namelijk door de Israëlische blokkade. Ondervoeding van kinderen onder de 2 jaar is nu 72.8 % en ondergewicht heeft 31.45% “ En het gaat steeds slechter terwijl men rapporteert.

Als Israël zich ‘ goed ‘ gedraagt dan worden meer dan twee kinderen elke week gedood, een patroon dat nu veertien jaar voortduurt. De onderliggende oorzaak is de misdadige bezetting en de programma’ s om het leven in Gaza terug te brengen tot het absolute bestaansminimum. Terwijl Palestijnen worden beperkt  in onleefbare kantons op de West Bank, neemt Israël alles wat het nodig heeft in grove schending van het internationaal recht  en expliciete Veiligheid Raad resoluties, om maar niet te spreken van elementair fatsoen. En ze gaan door zolang ze maar worden gesteund door ‘ Washington ‘ terwijl Europa wegkijkt, tot onze grote schaamte.

By Noam Chomsky, an American theoretical linguist and political activist who is considered to be the ‘founder of modern linguistics’. From On Palestine by Noam Chomsky and Ilan Pappe.

Bronnen 

Report:

Articles:

Videos:

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.