Kumi Now! – 15 Vrienden van Sabeel in Noord Amerika boycotten Hewlett Packard

Sabeel veroordeelt met woord en daad elke vorm van geweld tegen de bezetter die voortdurend intimideert en geweld gebruikt, ook tegen ongewapende burgers.  Het Kairosdocument doet suggesties voor vormen van geweldloos verzet zoals gerichte boycot van bedrijven die meewerken aan de bezetting en daar ook aan verdienen.


Zo’n bedrijf is Hewlett Packard. De vrienden van Sabeel in Noord Noord Amerika (FOSNA) leiden de campagne tegen dit bedrijf.

Getuigenis van ds. Dave Grishaw-Jones van de Peace United Church of Christ, de eerste kerk die HP-vrij wordt.

Belijden-is doen, ook als je wordt beschuldigd van anti-semitisme

Onze inzet voor de campagne voor een HP-vrije kerk heeft ons gevoeliger gemaakt voor acties die in onze omgeving worden gevoerd. Omdat we samen moedig actie ondernemen vóór rechtvaardige vrede in het Heilige Land, leren we ook hoe we nu op kunnen komen voor de immigranten in onze gemeenschap, voor de transgenders en de homo-stellen. Omdat we de stap namen om een HP-vrije kerk te worden, leerden we ook om te gaan met de kritiek die daar onvermijdelijk op volgt. Dat geeft ons ook de moed om uit te komen voor ons geloof en om in actie te komen als er in ons land zaken aan de orde zijn die daarom vragen. Onder ons ontwaakte een geest van vastberadenheid om op te komen voor hen die dat nodig hebben. Als we het in de kerk hebben over solidariteit, dan kunnen we het niet bij woorden alleen laten. We kunnen bezetting niet veroordelen zonder daar consequenties aan te verbinden. Investeren in een IT-bedrijf, gebruik maken van zijn diensten of dagelijks computers van een bedrijf gebruiken dat verdient aan de bezetting, is dan geen optie meer. Wij zijn nu een HP-vrije kerk omdat onze Palestijnse vrienden, zich organiserend onder bezetting, ons gevraagd hebben te handelen op grond van ons geloof. Wij zijn een HP-vrije kerk omdat solidariteit niet alleen beleden maar ook gedaan moet worden.

Al zo lang hoorde ik vele gewaardeerde oudere en jongere, christelijke en islamitische Palestijnse leiders het uitschreeuwen van verlangen naar vrede en hen roepen om solidariteit-metterdaad van het Westen. Zij hebben met veel pijn al zo’n hoge prijs betaald voor hun moed. Wat kan ik doen? Niets? Als ik niets doe en als de kerk niets doet, dan zijn wij medeplichtig aan onrecht, bezetting en aan onmenselijk lijden. Jezus dwingt ons tot een beslissend-andere positie in de geschiedenis. Mozes suggereert de Farao niet, de Hebreeërs te laten gaan; hij staat erop en de Farao laat hen gaan. Jezus doet geen voorstel aan ons, gevangenen en onderdrukte te bevrijden. Hij beveelt het.

In onze (kerkelijke) gemeenschap heb ik zwaar onder vuur gelegen. Sommigen hebben zelfs op grond van mijn steun aan BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) mij beschuldigd van antisemitisme. Ik spreek dat tegen. Ik hoor bij een steeds groter wordende groep van Israëli’s, Palestijnen, Joden, christenen en moslims. Wij komen samen in actie.

Met enige creativiteit kunt u met deze HP-actie onze Palestijnse broeders en zusters een hart onder de riem steken. Speel met het de letters HP en plaats op Facebook, Instagram of een ander social medium een bericht waarin deze letters een rol spelen. Bijvoorbeeld: Help Palestijnen, Hoe Politiek-incorrect, Hoor, de stem van de Palestijnen, Hoe Potverdorie kun je volhouden dat bezetting normaal is, en voorzie uw boodschap van de hashtags #HPFree, #KumiNow of #Kumi15.

Als u een van deze hashtags gebruikt met een link naar https://kuminow.com wordt uw bericht meegelezen door onze Palestjinse broeders en zusters als bewijs van de groeiende steun van de internationale gemeenschap.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.