Kumi Now! – 17 Sta op voor rechten van Palestijnse burgers in Israël

Elke week is er een nieuwe aflevering van het project Kumi Now! Deze week over opstaan voor de rechten van Palestijnse burgers in de staat Israël. Bestuurslid Rien Wattel schrijft: …

Eigenlijk zou ik deze week het verhaal met foto’s willen vertellen. (Zie ook de pdf hieronder.)

In oktober 2011 bracht ik een bezoek aan het Mossawa Center in Haifa. Het richt zich op het promoten van de sociale, economische, culturele en politieke rechten van de Arabische, dus: Palestijnse burgers in Israël, een minderheid van evengoed zo’n 20 procent! Dat proberen ze vooral door advocay in de Knesset, waar ze kind aan huis zijn, maar ook door aandacht hiervoor te vragen in het buitenland. Verder doen ze aan kadertraining en meer mensen bereiken, zowel Palestijnen als Israëli’s. Jeugd en Palestijnse cultuur zijn ook thema’s die hoog scoren. Dat gebeurt ook veel in de cross-border samenwerking tussen Palestijnen in Israël en in de bezette gebieden.

Als ik terugkijk naar de foto’s die ik toen maakte, zie ik dat helemaal in beeld. Het kinderwerk laat zien hoe kinderen gaan meedenken: ‘mossawa’ betekent ‘gelijkheid’, kinderen leren al snel om welke rechten het gaat.

De tweede serie foto’s maakten we op een rit door Palestijnse wijken, die niet langer erkend werden en dus in verval raakten. Maar ook komt Mossawa op voor Palestijnen die in arren moede eigen wijken startten, zoals de buurt Wadi Suya’h in Haifa.

Ook het verhaal van Lana en Taiseer is een irritant duidelijke ‘foto’. In 2004 ontmoetten ze elkaar in de thuisstad van Lana, Jenin, op de bezette Westbank. Taiseer is een Palestijnse burger van Israël. En hoe gaat dat: ze werden verliefd, verloofden zich en trouwden. Maar… er is een Israëlische wet die zegt: dan moeten jullie op de Westbank gaan wonen. Of natuurlijk een gedwongen latrelatie starten. Niet voor niets zit in die term ‘lat’ het woordje ‘apart’: ze botsten op apartheidswetten.

Maar Lana en Taiseer vonden dat geen wet ter wereld het samenzijn van geliefden mocht tegenhouden. Dus gingen ze in Akka woonden, een oude haven- en vissersplaats 23 km ten noorden van Haifa. Lana leefde natuurlijk niet rustig, daar. Ze moest een beetje undercover. Na internationale druk wijzigde Israël de wet: vrouwen boven de 25 en mannen boven de 35 mochten een ‘permit’ aanvragen. Lena mocht in Akka blijven wonen! Maar… elke zes maanden moet ze haar permit vernieuwen en ze heeft geen toegang tot basisrechten als werk, gezondheidszorg of een rijbewijs.

Nu, 13 jaar later en met een bachelor-diploma economie op zak, kan ze geen werk krijgen. Wie haar in dienst wil nemen, botst op een muur van bureaucratie. Met alle tanks, geweren en beperkingen van de bezetting op de Westbank kon Lana werken, autorijden en redelijk onafhankelijk leven. Nu, in het ‘democratische’ Israël, mag ze niets daarvan.

Ze hebben nu drie kinderen, die zien hoe deze ‘democratie’ en bezetting werkt: bij een bezoekje aan oma in Jenin mogen vader en de kinderen in de auto blijven zitten en het checkpoint overgaan, maar Lana moet lopend en in de rij.

Taiseer werkt in een comité tegen deze wetten. Zuid-Afrika inspireert hen: ‘Zulke racistische wetten zullen ooit worden afgeschaft en uitgewist!’

Sta op!

Help Lana en Taiseer en al die andere families in dit schuitje en de gezinnen in de verwoeste huizen in afgesloten wijken. Bijvoorbeeld:

– vertel ons Ministerie van Buitenlandse zaken per telefoon, post of e-mail hoe deze wetten uitwerken; vraag om erkenning van de rechten van Palestijnen in Israël die samen gelukkig willen worden. Wil je meer weten? Mail naar mossawa@gmail.com en vraag naar programma’s.

– of bel de Knesset, (00972) 26753333 en vraag hen te stoppen met het blokkeren van oplossingen.

– vertel wat je hebt gedaan en gehoord op sociale media met de hashtags #KumiNow en #Kumi17  en maak een link met de Kumi Now-website https://kuminow.com/about-2/of https://kairos-sabeel.nl/opstaan-en-wel-meteen/

[pdf-embedder url=”https://kairos-sabeel.nl/wp-content/uploads/2019/02/17.pdf”]

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.