Close

18 februari 2019

Kumi Now! – 18 ‘119 keer verwoest – en herbouwd’

In de Kumi Now! van deze week knoopt bestuurslid Rien Wattel aan bij wat hij zelf meemaakte tijdens een reis naar Palestina en Israël. ‘Het thema van deze week roept een persoonlijke herinnering op: in maart 2017 bezocht ik Al-Araqib. Dit was mijn verslag ervan in Uitweg van september 2017:

Wat hij het meest miste, toen hun dorp Al-Araqib was weggebulldozerd door het Israëlische leger, was het zingen van zijn oude buurman, terwijl hij met de stamper koffie maalde in een koperen pot. Die buurman ging dan steeds harder zingen en als hij klaar was, hoorde iedereen zijn lied en kwam naar zijn tent voor de morgenkoffie. Na de eerste verwoesting van hun dorp in 2010, zijn veel van de 220 inwoners vertrokken. Hij heeft het al 109 keer herbouwd, als wij er zijn – en nu vast voor de 110ekeer, want een paar dagen na ons bezoek werd zijn huis weer weggebulldozerd. Bedoeïenen worden door de VN tot de oorspronkelijke bewoners van het land gerekend, net als de Aboriginals en Indianen, en genieten bescherming. Maar Israël wil ze in aparte steden laten wonen, bij elkaar. De grond, zegt Israël, is nodig voor woningbouw, hoewel bijna niemand in dat verre zuiden van de Negev wil wonen. Hooguit 5 -6 % van de grond wordt gebruikt. De Bedoeïenen moeten ook zelf het wegbulldozeren betalen, voor dorpsoudste Siyah al-Touri al bijna 500.000 euro met die 110 keer. Echt rondtrekken doen de Bedoeïenen niet meer, alleen als het door droogte nodig is voor hun kudde. Zijn plekje is hem dierbaar!

Probleem met de Bedoeïenen, zegt Kumi Now dat hen in actieweek 18 centraal stelt, is dat ze niet bestaan: tientallen Israëlisch-Palestijnse gemeenschappen worden niet erkend. Soms door ze niet op de kaarten te zetten, soms door ze niet van water en stroom te voorzien. De meerderheid van hen bestond al vóór de stichting van de staat Israël. Het dorpje Al-Araqib, dat door de bewoners steeds weer opgebouwd wordt, krijgt ongeveer elke maand een ‘demolition order’: de opdracht hun dorp te slopen. Dat moeten ze zelf doen en zelf betalen. Anders doet Israël het en stuurt de rekening.

Kortom: de staat Israël probeert het land te zuiveren van Bedoeïenen. Voor al deze niet-erkende Bedoeïenen-dorpjes in de Negev komt de RCUV op, de Regional Council for the Unrecognized Villages in the Naqab. Vanaf de start ervan in 1997 vertegenwoordigt de RCUV de 45 niet-erkende dorpen met totaal 74.000 inwoners, per dorp tussen de 500 en 5000 mensen.’ (Zie hieronder een pdf met foto’s.)

De Kumi Now actie van deze week: nomineer Sheikh Siyah al-Tour voor de Nobelprijs voor de Vrede. Meer over hem op https://kuminow.com/rcuv/

Drie mogelijkheden:

  1. Op nobelprize.org/nomination/peace/vind je wie mensen kandidaat kunnen stellen. Kijk of daar iemand in jouw netwerk of in Nederland bij zit.
  2. Voor Nederland kun je denken aan de leden van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag of het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Schrijf of mail wel in het Engels of Frans! International Court of Justice, Peace Palace, Carnegieplein 2, 2517 KJ Den Haag, fax 070 364 99 28, email information@icj-cij.org
  3. Je kunt ook een email sturen naar het Noorse Nobel Comité: postmaster@nobel.noom het Comité te laten weten dat je graag Sheikh Siyah al-Touri wilt nomineren voor de Nobel Peace Prize.

Deel je activiteiten op sociale media met de hashtag #KumiNow en #Kumi18 en vermeld overal een link naar https://kuminow.com/rcuv/en laat kumi@kuminow.comweten naar wie je schreef.

18a