Kumi Now! – 19 Hebron/Al-Khalil

Deze week gaat Kumi Now in op de situatie in Hebron/Al-Khalil. Hebron is Ivriet, Al-Khalil is Arabisch. In beide talen is de naam een variant op ‘vriend’. Het gaat in Hebron/Al-Khalil allerminst vriendelijk toe.

Hebron is na Oost Jeruzalem de grootste stad op de westelijke Jordaanoever. Zowel voor het Jodendom als de Islam is het een heilige stad. Sinds de bezetting  in 1967 worden er in de buurt van de stad (illegale) nederzettingen gebouwd. In het centrum van de oude stad wonen 600 kolonisten, die door 1500 Israëlische soldaten worden beschermd. Deze soldaten treden echter niet op als de kolonisten de Palestijnen lastig vallen, wat met een zekere regelmaat gebeurt.

Op 25 februari  1994 vermoordde Baruch Goldstein 29 Palestijnen in de Ibrahimi moskee tijdens het vrijdaggebed. Sindsdien wordt er door de Israëli’s een strikt apartheidssysteem gehanteerd. Daarbij wordt de Shuhada-straat afgesloten, waardoor de Palestijnse bewoners hun huis niet meer door de voordeur in kunnen. Zij moeten door de achterdeur of via het dak hun huis in en uit. De Israëli’s hebben echter vrij toegang tot de straat. De Shuhada-straat was voor de bezetting het centrum van het gemeenschaps- en handelsleven.

Youth Against Settlements (YAS) – Jeugd Tegen Nederzettingen – is een actiegroep. Zij verzetten zich tegen de Israëlische bezetting en geven cursussen in geweldloze actie, speciaal aan de jeugd. Verder stimuleren zij de bevolking om ondanks alle ellende in Hebron te blijven. In 2006 bracht YAS de afsluiting van de Shuhada voor het Israëlische gerecht. Zij wonnen de zaak en de rechter oordeelde, dat vrije toegang tot hun voordeur moesten hebben. De bewoners kregen toegangsbewijzen en kregen beveiliging door d Israëlische soldaten toegezegd, omdat verwacht werd dat de kolonisten vijandig zouden reageren. Deze beloften werden echter niet nagekomen en regelmatig worden de bewoners fysiek lastig gevallen.

U kunt Youth Against Settlements volgen op Facebook en Twitter

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.