Kumi Now! – 19 Youth against settlements en nederzettingen in Hebron

Israëlische nederzettingen zijn een inbreuk in Palestijns land en op Palestijnse levens. Het is slopend je steeds weer teweer te moeten stellen tegen settlers en nederzettingen. Youth Against Settlements (YAS) ondersteunt Palestijnen aan zich tegen de nederzettingen te verzetten en moedigt ze daartoe aan. In deze Kumi Now informeren we je over wat je moet weten over Israëlische nederzettingen en wat jij eraan kunt doen, zodat we er samen tegen op kunnen staan.

Organisatie
Youth Against Settlements (YAS) is gevestigd in Hebron en is een geweldloze groep voor directe actie. Opgericht in 2008, beschikt YAS over een centrum voor educatie voor de jeugd en ontmoetingscentrum in een gebouw dat aanvankelijk bezet werd door Israëlische militairen en later door Israëlische settlers. YAS heeft daar door middel van een legale en geweldloze campagne daar beschikking over gekregen.
In het centrum worden leergangen gegeven, met name voor de jeugd, om zich te blijven verweren door middel van geweldloze actie, media-acties en belangenbehartiging tegen het Israëlische systeem van bezetting, beperkingen en het scheiden van mensen in Hebron.
YAS moedigt de bevolking van Hebron, in het bijzonder die in het oude centrum, aan in hun stad te blijven ondanks de ontberingen waar zij onder te lijden hebben van settlers en militaire bezetting.

YAS leidt ieder jaar de Open Shuhada Street campagne in zowel Palestina als daarbuiten. YAS is ook betrokken bij de internationale belangenbehartiging in de Verenigde Naties en andere internationale instituties, waaronder de Raad voor de Mensenrechten van de VN. Issa Amro, coördinator van YAS, is door de Europese Unie erkend als Human Rights Defender.

YAS vraagt iedereen zijn of haar politieke vertegenwoordigers te bellen en berichten te sturen met de mededeling dat je tegen de sluiting van Shuhada Street en het systeem van scheiding en onderdrukking in Hebron bent en je invloed aan te wenden om die tot een einde te laten komen.
Voer de druk op op de Israëlische regering om mensenrechten in Hebron voor iedereen te laten gelden.

Meer informatie vind je op  http://www.yashebron.org/, https://www.facebook.com/media.yas/ en https://twitter.com/YASHebron.

Onderwerp
Hebron is zowel voor het jodendom als voor de islam een van de vier heiligste plaatsen. Na Oost-Jeruzalem is het de tweede grootste stad op de West Bank; het was ook het commerciële centrum voor het zuidelijk deel van de West Bank.
Sinds 1967, kort nadat de Israëlische militaire bezetting van de West Bank begon, is er sprake van de bouw van Israëlische nederzettingen; dat gaat door tot op de dag van vandaag ondanks dat die volgens internationaal recht illegaal zijn.
Naast de grote nederzettingen Kiryat Arba en Givat Ha’avot, die tegen Hebron aan liggen, wonen zo’n 600 Israëlische settlers midden in de oude stad van Hebron.
Meer dan 1.500 soldaten van het Israëlische leger zijn in en om Hebron gelegerd om deze 600 settlers te ‘beveiligen’.
Deze soldaten beschermen níet de Palestijnse bewoners van Hebron, die wel regelmatig door de settlers worden aangevallen.

Op 25 februari 2029 was het 25 jaar geleden dat de ‘Baruch Goldstein-massamoord’ plaatsvond. Baruch Goldstein vermoordde toen 29 Palestijnen die deelnamen aan het vrijdaggebed in de Ibrahimi Moskee in Hebron.
Als antwoord daarop introduceerde het Israëlische leger een apartheidssysteem met scheiding van mensen in Hebron. In het kader daarvan sloot zij Shuhada Street af voor Palestijnen, waarmee een spookstad ontstond.

Palestijnen hebben slechts zeer bepekte bewegingsvrijheid in de oude stad van Hebron. Ze worden gedwongen lange omwegen te maken en hun huizen aan Shuhada Street zijn gebarricadeerd waardoor ze alleen via hun achterdeur of het dak hun huis kunnen verlaten.
Shuhada Street is van vitaal belang voor de Palestijnse gemeenschap, zowel sociaal als commercieel. De straat had die functie dan ook voordat alles werd afgesloten. Nu kunnen Israëlische settlers zich vrij bewegen door de bijna uitgestorven straat, terwijl hij verboden gebied blijft voor Palestijnen. Daarmee staat Shuhuda Street symbool voor de apartheidspolitiek van de bezetter.

Het verhaal
Zleikha is onderwijzer en woont sinds acht jaar in Shuhada Street. Haar voordeur is dichtgelast. Zij mag aan die kant de straat niet meer op. Er wonen nog steeds veel Palestijnse families die, net als zij, kruip door-sluip door naar hun huizen moeten. Zleikha vertelde YAS over hoe haar oude moeder door settlers werd lastig gevallenen en aangevallen toen Shuhuda Street tijdelijk kort was opengesteld.
In 2006 bracht YAS de kwestie van Shuhada Street voor een Israëlische rechtbank, Zij wonnen de zaak en de rechter stelde dat de bewoners van de straat vrijelijk hun voordeur moesten kunnen gebruiken.
Een jaar later kregen zij speciale ‘permits’ en werd beloofd dat het Israëlische leger hun moest beschermen tegen de vijandige reacties van settlers. Maar die toezegging werd niet nagekomen.

De eerste keer dat Zleikha Shuhuda Street op ging was in het gezelschap van een internationale groep. Die werd geconfronteerd met de vijandige houding van de settlers; zij probeerden Palestijnen ervan te weerhouden de straat op te lopen en ze begonnen ruzie te maken.
In diezelfde periode werd Zleikha vaak van tien minuten tot een uur vastgehouden door soldaten om haar permit te contoleren.
In 2008 gebeurde dat weer, weer in het gezelschap van een internationale groep. Zleikha werd geblokkeerd door een settler, maar zij probeerde door te gaan met het verhaal dat zij voor de groep hield over het apartheidssysteem in de stad.

Daarop werd zij tegengehouden door de notoir extremistische settler Anat Cohen die de politie belde. Soldaten en politie waren snel ter plaatse en hielden Zleikha aan op afstand van de groep. Weer werd haar gevraagd haar permit te laten zien om te bewijzen dat zijn daar mocht zijn, waarop haar verteld werd dat die niet geldig was voor Shuhada Street. Daarop dwongen soldaten haar in een militaire jeep te stappen waarop ze haar terugreden naar haar huis. Daarbij zeiden ze haar niet te arresteren ‘omdat ze zich zo goed had gedragen’.

Bij een andere gelegenheid werd Zleikha’s oude moeder geschopt en verbaal aangevallen door een groep settlers. De reactie van de militairen daarop was dat de ze haar de buurt uitstuurden.

In juni 2012 werd Zleikha’s voordeur zonder vooraankondiging dichtgelast; dat was een reactie op een actie van Palestijnse internationale vrouwen om samen met andere mensen uit Hebron Shuhada Street weer open te laten stellen. Zij waren door Zleikha’s voordeur de straat op gekomen.
in reactie daarop werden in de buurt deuren opengebroken, waaronder ook die van Zleikha’s kinderopvang. Ook stelden settlers dat Zleikha’s broer die daar op bezoek was eigenlijk de huiseigenaar was waarop hij werd gearresteerd en een nacht vastgehouden ondanks zijn gezondheidsproblemen.
Al met al kon Zleikha Shuhada Street gedurende een jaar op in de periode 2007-2009. Zij kreeg een permit voor drie maanden die steeds opnieuw vernieuwd moest worden. Tussen iedere verlenging zat steeds een periode van vier maanden en in 2009 weigerde de politie hem ‘om veiligheidsredenen’ nog een keer te verlengen.
Zie ook: http://hyas.ps/hebron/personal-stories/zleikha-almohtaseb/.

Acties
 – Zoek een restaurant, winkel of wat ook op met de tekst ‘OPEN’ en laat een bericht achter met de tekst ‘Shuhada Street.’ Wanneer iemand vraagt wat ‘Open Shuhada Street’ betekent, kan je dat nu uitleggen.
Houd een wake voor de 29 slachtoffers van de aanslag op de Ibrahimi Moskee op 25 februari in je kerk of een andere geschikte plaats.
Organiseer een avond met de film Soldier on the Roof, die gaat over extremistische settlers in Hebron. Bekijk de trailer en koop een DVD, of huur de digital versie op http://www.ruthfilms.com/films/new-releases/soldier-on-the-roof.html.
– Deel foto’s van je actie op social media met daarin een link naar deze pagina met de hashtags #OpenShuhada, #KumiNow, en #Kumi19.

Literatuur

Nabi Saleh is Where I Lost My Zionism, door Lisa Goldman.
De familie Tamimi heft gedurende tien jaar iedere vrijdag gedemonstreerd tegen de overname van de natuurlijke waterbron van Nabi Saleh door settlers uit de buurt. Bassem Tamimi legde in vloeiend Hebreeuws  uit dat de dorpelingen niets zeiden toen het leger de nederzetting Halamish (oorspronelijk Neve Tzuf) op hun land bouwden.
Maar toen de settlers ook hun bron confisceerden en  het leger de Tamimi’s verhinderden daar naar toe te gaan brak er iets voor de familie.
Iedere week verzamelen ze op de top van de heuvel in hun dorp  met vlaggen en spandoeken en lopen ze naar de weg die hun scheidt van de bron. Doel is eenvoudig de weg over te steken en naar de bron te lopen. En iedere week zet het leger veiligheidstroepen in in en om het dorp op de demostranten te verhinderen hun doel te bereiken: rond de middag komen militaire voertuigen het dorp binnen en stationeren zich op dezelfde plek. Vervolgens komen er zwaarbewapende troepen uit die hun wapens laden en wachten. Soms beginnen zij te schieten zodra de demonstratie begint, soms wachten ze daarmee tot er een steen door de lucht vliegt. Zoals Ben Ehrenreich in zijn artikel in New York Times Magazine over Nabi Saleh schrijft, heeft een legerwoordvoerder hem verteld dat er nog nooit maar een soldaat gewond is geraakt. Maar de afgelopen jaren hebben de soldaten wel een aantal demonstranten gewond en gedood.
Bekend is het incident waarbij een soldaat de achterdeur van de gepantserde jeep opende terwijl die het dorp uitreed en direct een traangasgranaat afschoot. Die kwam terecht in het gezicht van de 21-jarige Mustafa, neef van Ahed, met als gevolg dat hij gedood werd. Voor die moord werd nooit iemand aangehouden, verhoord of veroordeeld.
Uit Nabi Saleh is Where I Lost My Zionism door Lisa Goldman (+972 Magazine). https://972mag.com/nabi-saleh-is-where-i-lost-my-zionism/131818/.

Bronnen
Voor informatie over de campagne Open Shuhada Street: http://hyas.ps/oss/

Video
Israeli Settlements, Explained from Vox: https://youtu.be/E0uLbeQlwjw Part 2: https://youtu.be/B6L9mS9ti6o
Settlements, Inc. from Human Rights Watch: https://www.hrw.org/video-photos/video/2016/01/20/settlement-inc

Rapporten
The Israeli Settlements from the Perspective of International Law from Al-Haq: http://www.alhaq.org/publications/publications-index/item/the-israeli-settlements-from-the-perspective-of-international-law
Institutionalized Impunity: Israel’s Failure to Combat Settler Violence in the Occupied Palestinian Territory from Al-Haq: http://www.alhaq.org/publications/publications-index/item/institutionalised-impunity-israel-s-failure-to-combat-settler-violence-in-the-occupied-palestinian-territory
Settling Area C: The Jordan Valley Exposed from Al-Haq: http://www.alhaq.org/publications/publications-index/item/settling-area-c-the-jordan-valley-exposedcategoryid10
From Settlement top Shelf: The Economic Occupation of the Syrian Golan from Al-Marsad: http://golan-marsad.org/wp-content/uploads/From-settelements-to-shelf.pdf

Artikelen
Agricultural terrorism: Palestinian Crops Face Destruction by Israeli Settlers by Yumna Patel for Middle East Eye: http://www.middleeasteye.net/news/agricultural-terrorism-palestinian-crops-face-destruction-israeli-settlers-1562802280
The Maps of Israeli Settlements that Shocked Barack Obama by Adam Entous for The New Yorker: https://www.newyorker.com/news/news-desk/the-map-of-israeli-settlements-that-shocked-barack-obama
Bankrolling Abuse: Israeli Banks in West Bank Settlements from Human Rights Watch: https://www.hrw.org/report/2018/05/29/bankrolling-abuse/israeli-banks-west-bank-settlements

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.