Kumi Now! – 20 Vrouwen in Gaza

Elke week publiceren we in verbondenheid met Sabeel een nieuwe Kumi Now! – een oproep tot concrete actie. De situatie in Palestina en Israël vraagt er om. Deze week staan vrouwelijke activisten in Gaza centraal.

Gaza, de grootste open gevangenis ter wereld.

Oppervlakte 360 vierkante kilometer.

Aantal inwoners meer dan 1.8 miljoen.

Streng bewaakte grenzen zowel met Israël als aan Middellandse zee.

Bekende cijfers, maar de dagelijkse realiteit van deze waanzinnige opsluiting gaat ieders verstand te boven.

Toch zijn er vrouwen die na de conferentie in 2017,- ‘Women Beyond Siege’,- die zich verzetten en zich uitspreken tegen dit grote onrecht.

Noor Swirki: ‘De bezetting heeft direct en indirect invloed op het leven van vrouwen. Indirect beinvloedt het de gemeenschap en de gemeenschap legt de last weer op de schouders van jonge vrouwen die nu twee zaken te verstouwen hebben’:

1.De druk van de mannelijke/patriarchale maatschappij en hoe dit invloed heeft op vrouwen die dromen van hoop hebben op een nieuwe toekomst.

2.De druk van de gemeenschap die lijdt onder grote verdrukking.

Zomaar een kleine greep uit uitspraken van vrouwen die met durf en doorzettingsvermogen,-SUMUD -, proberen een tegenstem te zijn. Het moet wel in gezamenlijkheid gebeuren. De organisatie bestaat uit een groep vrouwen die wedijveren voor vrede:

The Coalition of Women for Peace.

Het gaat daarbij om een eind te maken aan de bezetting, de bevrijding van Palestijnen uit hun onderdrukte situatie, om het creëren van een nieuwe maatschappij gebaseerd op recht en gelijkheid en om leven en waardigheid te garanderen voor alle inwoners van Israël/Palestina.

Gaza, zo schrijven zij, staat op de rand van een humanitiare ramp ondanks internationale hulp van buiten. Er is gebrek aan water, er is extreme vervuiling gaande in de Gazastrook, gebrek aan electriciteit, onvoldoende toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, en alom crisis wat betreft de economie. Het is bijna onmogelijk geworden te overleven, laat staan vertrouwen te hebben in de toekomst. Het is ook niet ondenkbaar dat Israël een nieuwe oorlog zal forceren.

Aya Bsheervertelt: ‘Mijn activisme vertoont zich op politiek, social en cultureel gebied’.

Zij leeft meer dan 7 jaar onder bezetting. Zij is actief in de BDS campagne. Het is een wapen tot verzet en een kans om de wereld het echte gezicht van Israël te laten zien. Er moet gepraat worden, zo vertelt zij over de terugkeer van de vluchtelingen en er zou een seculiere staat moeten komen, ondanks alle verschillen van ras, religie en gender. Daarnaast zou er een culturele opleving moeten komen. Op dit gebied is er bijna niets te beleven. De oorlog in Gaza, zo zegt zij, heeft op ieder gezin invloed gehad, hetzij lichamelijk, hetzij geestelijk. Het is nergens veilig. Waar te wonen, te leven? Er is zoveel kapot gebombardeerd. En tot slot: niemand mag Gaza verlaten met als gevolg toename van werkeloosheid.

Wat kunnen we doen?

Check voor een week in op je facebook account naar ‘Open Gaza’ in solidariteit met hen die in Gaza wonen. Verander je plaatsnaam in Gaza! en alle keren als je iets op social media zet. Of deel een van de korte video’s. Maak een link naar dit Kumi project  met de hashtags #Open Gaza, #KumiNow, en #Kumi20.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.