Close

20 maart 2019

Kumi Now! – 21 Vernieling van olijfbomen en Joint Advocacy Initiative

Palestijnen in de bezette gebieden hebben te maken met rampzalige vernielingen van hun olijfbomen en daarmee van hun middelen van bestaan. The Joint Advocay Initiative van de YMCA-YWCA met een vestiging in Oost Jeruzalem en in Bethlehem steunt Palestijnse boeren met nieuwe aanplant. Hieronder vind je wat je moet weten en wat je kunt doen om in actie te komen: KUMI NOW.

Organisatie: YMCA-YWCA en Joint Advocacy Initiative (JAI)
JAI probeert mensen te laten zien en te ervaren hoe het dagelijks leven is in de bezette Palestijnse gebieden. Zij doet dit via de media, uitwisselingsprogramma’s, evenementen en campagnes waarbij gevraagd wordt te lobbyen en beleidsmakers te beïnvloeden.

Specifiek organiseert JAI de Olijfbomen Campagne: ‘Keep Hope Alive’ – ‘Houd Hoop Levend’, waarbij boeren geholpen worden met nieuwe aanplant. Deze aanplant wordt gesponsord door mensen van over de hele wereld als een teken van solidariteit om zo Hoop Levend te Houden. De boeren die geholpen worden lijden onder Israëlische maatregelen waardoor hun land zo maar afgepakt kan worden.

Deze maatregelen bestaan o.a. uit: de bouw van de apartheidsmuur, bouw en uitbreiding van nederzettingen, aanleg van wegen waar alleen settlers mogen rijden, het weigeren van de toegang tot land, landonteigening en het vernielen van olijfbomen.

JAI vertelt de verhalen van deze boeren en doet verslag van Israëlische aanvallen op Palestijns land, op boeren en olijfbomen, waaronder soms ook de door de Campagne geplante bomen. Partners, sponsors en vrienden van JAI worden op de hoogte gehouden van deze schendingen met de vraag hierop te reageren. De campagne is zo een middel om voorlichting te geven, te lobbyen en een middel om de Palestijnse boeren de kans te geven hun land te behouden en in hun levensonderhoud te blijven voorzien.

olijfbomen planten.png

Thema: Vernieling van Olijfbomen
In het hele Middellandse-Zee gebied is de olijfboom al eeuwenlang een bron van voedsel en levensonderhoud. In Palestina is zo’n 1,000 vierkante kilometer beplant met olijfbomen. Een gemiddelde boom produceert 9kg olijven en levert 2 liter olie die wordt gebruikt: als voedsel, in de eredienst, als brandstof of als bestanddeel in medische zalf. De olijfboom groeit in arme grond, draagt kostbare vruchten en kan meer dan duizend jaar oud worden. Al eeuwenlang is de olijftak een symbool van vrede. De wijnrank en olijf- en vijgenboom zijn symbolen van wijsheid, voorspoed en geluk.

Helaas worden op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Gaza vaak olijfbomen ontworteld en vernietigd. Palestijnse boeren lijden het zwaarst onder deze verwoesting veroorzaakt door het beleid van Israël. “Veiligheidsredenen” is het excuus dat Israël geeft voor het ontwortelen van bomen. Maar de werkelijkheid is dat ze vernietigd worden voor de uitbreiding van Israëlische nederzettingen, verbindingswegen en de bouw van de “Apartheidsmuur” en door geweld van Israëlische kolonisten.

Sinds 2001 zijn er door militairen en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza honderd duizenden olijfbomen vernietigd. De meeste bomen waren al honderden jaren oud en hadden vruchten gedragen voor de boeren die het land bewerkten.

Ondanks de vernietiging van hun bestaansbasis en ondanks het steeds toenemende geweld in het Heilige Land zijn veel Palestijnse vrouwen, mannen en kinderen vastbesloten hun leven opnieuw op te bouwen zonder gebruik van geweld.

Informatie over JAI is te vinden op hun website http://www.jai-pal.org/en/en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/JAIPalestine/.