Palestijnse boeren over heel het bezet gebied worden geconfronteerd met een hele serie onnodige uitdagingen, inclusief geweld door kolonisten, vernietiging van olijfbomen, landonteigening door militairen, industriële vervuiling door Israëlische industrie, de Muur en veel controle posten en dat alles houdt hen weg van het eigen land dat bebouwing behoeft. In Gaza is het allemaal nog veel erger sedert de vernietiging als gevolg van het 2014 offensief. Aid watch Palestine is waarnemer hoe de dollarhulp worden besteed, die bedoeld zijn voor die boeren in de Gaza strook. Hieronder volgt de nodige informatie en wat wij hier in Nederland kunnen doen.
Wat is Aid Watch Palestine?
Het gaat om een onafhankelijke Palestijns initiatief, dat inspanningen om internationale hulp beter controleerbaar te maken, stimuleert en ondersteunt, te beginnen bij de herbouw van de Gaza strook. Men nodigt de Palestijnse gemeenschap en hulp organisaties – lokaal en internationaal, publiek en particulier – uit om kritische en constructief hulp te onderzoeken. Samen kan men deze hulp gebruiken om verder te komen in de Palestijnse zaak met de focus op de lange termijn. Daarom probeert men te verzekeren
- Dat informatie over hulp beschikbaar en toegankelijk is zowel in het Engels als Arabisch
- Dat het debatover hulp in Palestina kritische en constructief is
- Dat Palestijnen hun rechten begrijpen met betrekking tot hulp en hoe men dat aanvraagt
- Dat hulp organisaties zich houden aan hun mandaat en de gevolgen zien wanneer men dat niet doet
- Dat diegenen, die zich uitspreken worden gesteund
Men kan meer informative vinden op hun website http://www.aidwatch.ps/. Of Facebook https://www.facebook.com/AidWatchPalestine, Twitter http://www.twitter.com/@AidWatchPS, of YouTube
Waar gaat het over?
Het bombardement op Gaza in de zomer van 2014 had een enorme en lang negatieve impact op de agrarische sector in Gaza. Op basis van onderzoek in die sector is 57 vierkante km en dat is 29 % van het totaal aan landbouwgrond , vernietigd. Deze rampzalige destructie heeft tot enorme financiële verliezen geleid bij boeren, die al veel te lijden hadden onder de brute blokkade door Israel. Men schat dat het totale verlies in de agrarische sector als gevolg van dat bombardement rond de 550 miljoen US dollar ligt.
Aid watch schat dat rond 68 miljoen US dollar of hulpgeld werd uitgegeven om een gedeelte van de schade te dekken. De meeste donor interventies werden gericht op de slachtoffers zoals kleine boeren, vissers en eigenaren van dieren verblijven.
Factsheet: Impacts of each Israeli Occupation’s Summer Offen
Ervaringen van Mosaad Khalaf Habib
We struikelden voortdurend in de modder van het bouwland van de oostelijke grens van Gaza. Telkens stond ik op veegde de modder weg en liep door over de 250 dunam die ik pachtte
Een van de boeren is Mosaad Khalaf Habib, die wordt begeleid door Aid Watch Palestine om de exacte verliezen vast te stellen in dat gebied en de reconstructie processen daar te volgen.
Habib zei dat hij avocado, peper en tomaten planten had gepoot om te oogsten in 2014. Alles was volledig vernield. In 2014 kreeg ik een financiële verklaring, die mijn verliezen schatte op US dollar 14.470,-, maar dat bleef een dode letter omdat geen compensatie wordt betaald in deze sector. Men zegt dat dit te wijten is aan het bestaan van de twee regeringen in Ramallah en de Gaza strook. Ramalah weigert geld te sturen naar Gaza, omdat men vreest dat de regering in Gaza dat geld afpakt. Dus de boeren met name in de buffer zone zijn nu het slachtoffer daarvan.
In 2000 werden onze gronden en watervoorziening door Israëlische tanks volledig vernield. Later werkten we als boeren samen om de watervoorziening te repareren en dat kostte ongeveer US dollars 5800,-. Telkens als er schade was rapporteerden we dat, maar we ontvingen geen compensatie.
In 2014 gebeurde hetzelfde en werd alles vernield. Het Rode Kruis en andere hulporganisaties brachten onze verliezen in beeld, maar we ontvingen geen schadevergoeding. Zonder die vergoeding kunnen we niet verder.
Het gaat om vruchtbare grond, maar er is nu geen irrigatienetwerk beschikbaar en daarom kunnen we het land niet bebouwen. Mijn schulden stijgen en ik krijg geen inkomen uit mijn werk.
Daarnaast is de Israëlische uitstoot van chemische afvalstoffen een groot probleem, want dat brandt op onze gronden. Daarbij hebben de Israëli’s alle bomen gekapt in 2008 om de boeren te dwingen alles op nieuw te planten.
Habib zegt dat de oogst dit jaar laag zal zijn als gevolg van de onrechtvaardige praktijken van Israel. We roepen de regering in Ramallah en Gaza op om de verliezen te compenseren zodat we verder kunnen werken en onze schulden betalen.
Door: Reem Mohamed Ja’rour
Wat kan u doen?
Deze week zou u op elke brief, bericht of rekening in chocolade letters hashtag #OpenGaza kunnen schrijven. Hoe meer van dat soort berichten circuleert hoe meer mensen het zullen opmerken. Daarbij kunt u foto s maken van wat U schrijft en dat op de sociale media laten rondgaan met de link naar het Kumi Now project. U kunt er een jaar mee door gaan.
Videos:
- “‘Farming in Despair’ – Water for Agriculture in the Gaza Strip” from EWASH Palestine: https://youtu.be/i2GyzIVPVV4
- “Farming in Khuza’a, Gaza Strip” from Gal*la: https://youtu.be/pez5zVJyEJA
- “The Struggle of Palestinian Farmers Under Occupation” from AJ+: https://youtu.be/mWEBQxyxHcQ
- “A Day in a Farmer’s Life” from Islamic Relief: https://youtu.be/JZ4qPGCze40
- “Israeli Factories Damaging Palestinian Farms” from Al Jazeera English: https://youtu.be/_JPwkRhHcd0
- “Helping Palestinian Farmers Get Back on Their Feet” from EU Civil Protection & Humanitarian Aid Operations: https://youtu.be/jUUT5jQK5Zc
- “Palestinian Farmers Return to Their Land” from Al Jazeera English: https://youtu.be/gHXAaKzlfSI
- “The Gaza Strip is Drowning in Polluted Water” from MA’AN Center: https://youtu.be/vdJ1ava3sgw