Kumi Now! – 26 Hulp aan gevangenen en Addameer

illustratie artikel

Palestijnen kunnen door het Israëlische bezettingsleger voor onbepaalde tijd en zonder proces gevangen gehouden worden en zijn dan vrijwel rechteloos. Dit staat bekend als Administratieve detentie. In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over Administratieve detentie, ook wel ‘Hechtenis zonder vorm van proces’ en wat je kunt doen zodat we met elkaar kunnen opstaan.

Organisatie
Addameer (Arabisch voor ‘geweten’) is een Palestijnse associatie voor Mensenrechten en voor steun aan gevangenen. Het is een burgerinitiatief voor steun aan Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische en Palestijnse gevangenissen. In 1992 richtte een groep geïnteresseerde mensenrechten activisten de associatie op. Addameer verzorgt gratis juridische steun aan politieke gevangenen, pleit op nationaal en internationaal niveau voor erkenning van hun rechten en zet zich in voor een eind aan marteling en andere schendingen van de rechten van gevangenen. Belangrijke werkzaamheden hierbij zijn: controle op de naleving van mensenrechten, juridische procedures en solidariteitscampagnes.

Zo lanceerde Addameer een wereldwijde campagne ‘Stop Administrative Detention’:  http://www.addameer.org/Campaign/stop-administrative-detention In deze campagne worden mensen gevraagd solidariteit te tonen met Palestijnse politieke gevangenen en er bij de Israëlische bezettingsautoriteiten voor te pleiten het beleid van administratieve detentie te beëindigen en alle administratieve gevangenen vrij te laten.
Je kunt aan de campagne tegen Administratie detentie meedoen, bijvoorbeeld:

 • Organiseer een ‘Stop Administratieve detentie’ bijeenkomst in jouw school, universiteit of kerk. Maak daarbij gebruik van Addameer’s campagne materialen, zoals posters, grafische informatie, feitenmateriaal, rapporten, video’s en statistieken.
 • Schrijf naar gekozen vertegenwoordigers met de oproep bij de Israëlische autoriteiten aan te dringen het beleid van Administratieve detentie te beëindigen en alle gevangenen die zonder vorm van proces vastzitten vrij te laten.
 • Schrijf ondergenoemde Israëlische ambtenaren of politici met de oproep een einde te maken aan het beleid van Administratieve detentie en alle administratie gevangenen vrij te laten.
  • Military Judge Advocate General
   Brigadier General Sharon Afek
   Hakirya, Military Tel Aviv, Israel
   Fax: +972 3 569 4526
   Email: Mag@idf.gov.il
  • Commander of the IOF – West Bank
   Major-General Roni Numa
   GOC Central Command
   Military Post 01149, Battalion 877
   Israel Defense Forces, Israel
   Fax: +972 2 530 5741, +972 2 530 5724
  • Minister of Public Security Gilad Erdan
   Kiryat Hamemshala
   PO Box 18182
   Jerusalem 91181, Israel
   Fax: +972 2 584 7872

Onderwerp

Administratieve Detentie is de procedure die het de Israëlische militaire bezetter mogelijk maakt om gevangenen voor onbepaalde tijd vast te houden op basis van geheime informatie, zonder formele aanklacht en zonder proces. Deze procedure wordt vrijwel exclusief toegepast op Palestijnen uit de bezette gebieden, zoals Westbank, Oost Jeruzalem en Gaza strip. Formeel kan Israël ook eigen burgers en buitenlanders administratieve detentie opleggen, echter slechts 9 Israëlische kolonisten werden ooit administratief gevangengehouden.

Sinds het begin van Israëls bezetting in 1967 heeft het bezettingsleger meer dan 800.000 Palestijnen gearresteerd, dat is bijna 20% van de Palestijnse bevolking, hoofdzakelijk mannen. Dat betekent dus dat 40% van alle Palestijnse mannen ooit zijn gearresteerd.

Administratieve detentie is sinds de tweede Intifada van september 2000 steeds frequenter toegepast (maart 2020: op een totaal van ongeveer 5000 politieke gevangenen zijn 432 administratieve gevangenen).

Thabet Nassar, zijn vrouw Rana en hun kinderen werden wakker van het geluid van wapens en explosies en zagen dat hun huis, vlakbij Nablus, was omsingeld  door meer dan 40 Israëlische soldaten. De soldaten vernielden de voordeur en plunderden hun huis. De doodsbange kinderen werden gedwongen om in een kamer te blijven en namen Thabet mee naar een andere kamer vol met soldaten. De inlichtingenofficier begon Thabet te ondervragen terwijl de andere soldaten doorgingen met het vernielen van alles wat ze in handen kregen.

De soldaten gebruikten messen om de matrassen open te snijden en enorme hamers om delen van de muren af te breken. Stuk voor stuk werden alle familie foto’s vernietigd. Daar bleef het niet bij: ze kapten alle bomen en vernielden de hele tuin.

Nadat ze twee uur lang het huis hadden geplunderd en vernield, werd Thabet geblinddoekt en boeien omgedaan en namen de soldaten hem mee zonder dat de familie verteld werd waarom hij werd gearresteerd of de plaats waar hij vastgehouden zou worden. Eén van de kinderen (de 8-jarige Yamen) vroeg aan de officier of hij zijn vader gedag mocht zeggen. De officier schreeuwde naar hem en dreigde hem te slaan als hij de kamer uit zou gaan.

Op de derde dag vertelden zijn ondervragers hem dat er een Administratieve detentie order tegen hem was uitgevaardigd. Hij werd ondervraagd naar zijn politieke betrokkenheid en militaire activiteiten en ze beschuldigden hem van opruiing via Facebook, ondanks het feit dat Thabet geen Facebookaccount heeft. Thabet ontkende alle beschuldigingen.

In bijna alle verhoren beweerde de militaire aanklager dat hij betrokken is bij de militaire activiteiten van de PFLP, zonder enige bewijs voor deze beschuldigingen, aangezien Thabet’s detentie is gebaseerd op een geheim document.

Als Thabet een bedreiging zou zijn voor de veiligheid van de staat, waarom werd er dan geen duidelijke aanklacht ingediend?  Hij kreeg geen eerlijk proces en weet niet wat de redenen zijn voor zijn arrestatie; dit is een vorm van psychologische marteling waarmee internationale normen worden geschonden.

In totaal heeft hij 12 en een half jaar doorgebracht in Israëlische gevangenissen en detentiecentra. Voornamelijk onder Administratieve detentie.
Addameer publiceerde het volledige verhaal van Thabet op: http://www.addameer.org/prisoner/thabet-nassar.

Aktie
Zoek informatie en verhalen over de Campagne en deel deze informatie met familie en vrienden:
http://www.addameer.org; https://www.facebook.com/AddameerAssociation; https://twitter.com/Addameer; https://www.youtube.com/user/addameer21

Videos
“Life on Hold: The Policy of Administrative Detention” from Addameer. https://youtu.be/gpu875Zpkto
“Interview with Majeda Fidda, Former Administrative Detainee” from Addameer. https://youbu.be/OQmhk8Z37ek
“Administrative Detention in the Occupied Palestinian Territory” from Addameer.https://youtu.be/x2LPNt2UfEO
“Join Addameer’s Stop Administrative Detention Campaign!” (video) https://youtu.be/DWUPgt62Fn4

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.