Kumi Now ! – 29 Islamofobie en de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem

Kumi Now gaat deze week (6-12 mei) over islamofobie. De voortdurende aanvallen die inherent zijn aan de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied hebben alle kenmerken van haat tegen de Islam. Hoewel niet alle Palestijnen moslims zijn, is het overheersende beeld in de Westerse media dat van Palestijnen als islamitische terroristen. De wereld heeft niets gedaan voor steun aan de antikoloniale strijd van de Palestijnen in vergelijking met de manier waarop de wereld wel steun gaf aan de strijd in Ierland, India en Zuid-Afrika. De Al-Quds universiteit in Jeruzalem werkt eraan om deze moslimhaat te definiëren en om te keren, in het bijzonder hoe het de Palestijnse strijd voor recht bepaalt. Hier staat wat je moet weten over Islamofobie (moslimhaat) en wat je kunt doen, zodat we gezamenlijk op kunnen staan.

De missie van de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem is om studenten te voorzien van de noodzakelijke instrumenten om de ongelofelijke uitdagingen te overwinnen en vorm te geven aan een succesvolle toekomst. Dit wordt mogelijk gemaakt door het bevorderen van universitair onderzoek en beroepsmatige uitmuntendheid.

De Al-Quds Universiteit heeft ook als doel een multiculturele houding te ontwikkelen, die past bij de huidige realiteit van de politieke en sociaaleconomische situatie in Jeruzalem. Dit, omdat Jeruzalem is samengesteld als een uniek mozaïek met een samengaan van verschillende naties, culturen en godsdiensten. Daarbij maken studenten en de hele universitaire gemeenschap kennis met de multiculturele erfenis van de menselijke beschaving.

Je kunt de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem vinden op hun webste: www.alquds.edu/en. Of op Facebook:www.facebook.com/Alquds.edu, Twitter op https://twitter.com/alqudsuof http:.www.youtube.com/alqudsuniv. Of zie Hona Al-Quds, hun site voor sociale media, op http://www.honaalquds.net/en/.

Moslimhaat (Islamofobie) bestaat uit geweld tegen Moslims in de vorm van aanvallen, misbruik met worden en verwoesten van eigendom, in het bijzonder van islamitische instellingen zoals moskeeën, Islamitische scholen en Moslim begraafplaatsen. Moslimhaat omvat ook discriminatie bij het werven voor een baan, waarbij Moslims geconfronteerd worden met ongelijke kansen – discriminatie in de gezondheidszorg, uitsluiting van leidinggevende posities en banen met grotere verantwoordelijkheid; en uitsluiting van politieke en regeringsbanen. Tenslotte, moslimhaat bestaat ook in vooroordelen in de media, de literatuur en alledaagse gesprekken.

Moslimhaat wordt het vaakst vastgesteld in de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Denemarken en Israël, maar Islamofobie-monitor (Islamofbia-Watch.com) heeft ook moslimhaat vastgesteld in Australië, Oostenrijk, België, Canada, Italië, Nederland en Spanje. De daders kunnen zowel individuele personen zijn als regerings- of militaire vertegenwoordigers, of moslimhaat kan deel uitmaken van het beleid in bedrijven, organisaties of overheidsstructuren en beleid.

Verhaal: Leanne Gale, een joodse vrouw die waarneemt hoe Israëlische veiligheidsmensen een vrouw met een niqab lastigvallen.

‘Wat was het probleem?’, vroeg ik haar in het Arabisch.

Ze keek naar mij in shock. Dat gebeurt vaker als ik Arabisch spreek. ‘Ik ben Joods, maar ik speek en beetje Arabisch. Gaat het nu goed met je?’

– ‘Ja, het was gewoon een veiligheidscheck. Het is ok’.

‘Is dat alles?’

– ‘Ja, het is omdat ik godsdienstig ben. Ik draag de nikab. Ik word iedere keer tegengehouden’. Toen ging ze over in bijna vlekkeloos Engels. ‘Ik kom alleen in het westelijk stadsdeel omdat ik een gehandicapte dochter heb en ik kom hier om haar behandeling te regelen. Anders zou ik hier niet komen. Deze manier van lastigvallen is zo onnodig’.

Wat moet je daarop zeggen? Ik kon haar geen raad geven of het probleem oplossen; zij is een Palestijnse vrouw en ze wordt lastiggevallen door mannelijke Israëlische soldaten, veiligheidsmensen en politie, waarschijnlijk voor de rest van haar leven.

‘Het spijt me. Ik weet dat het niet helpt, maar ik ben joods en het spijt mij. Ik hoop dat U een goed vervolg op deze dag hebt’.

– ‘Dank U, habibti, het is ok, het is niet uw fout.’

Ze was zo kalm, zo sterk in haar overtuiging en ontspannen houding. Zo vaak nemen we aan, dat Moslimvrouwen met hoofddoek of niqab onderdanig of zwak zijn. Integendeel.

Aanvullend materiaal voor deze week staat op de Kumi Now website: http://www.kuminow.com

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.