Kumi Now! – 35 Huizen bulldozeren

Kumi Now – het project van Sabeel met zoveel mogelijk concreet verzet tegen het onrecht in Palestina en Israël – gaat deze week over het bulldozeren van huizen en hoe daar iets tegen te doen.Het ICAHD, het Israeli Committee Against House Demolition, is een geweldloze actiegroep die zich inzet voor het beëindigen van de Israëlische militaire bezetting en een rechtvaardige vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. Sinds de laatste twintig jaar richten de acties zich vooral  op de Israëlische politiek van het bulldozeren van Palestijnse huizen. Het ICAHD is gevestigd in Jeruzalem en heeft vriendengroepen in diverse landen. Het hoofdkantoor verspreidt informatie wereldwijd en tracht opgenomen te worden in een VN hulpprogramma.

De acties van het ICAHD zijn divers: bulldozers blokkeren, vastketenen aan huizen, campagne voeren  tegen de bulldozerpolitiek in Israël en daarbuiten. De organisatie kan gesteund worden door o.a. het volgende:

*  volg de website van de organisatie  en uit bezorgdheid in brieven aan de eigen regering  over een gebeurtenis  https://icahd.org/. Facebook https://www.facebook.com/ICAHDUK/

* Nodig een spreker uit , houd een presentatie over deze organisatie

* Ga mee op een studiereis door het land en ontmoet activisten onder de Israëli’s  en Palestijnen die zich verzetten tegen de bezetting en het bulldozeren van huizen van de Palestijnen.

De beweegredenen om huizen van de Palestijnen te bulldozeren zijn politiek, hoewel de Israëlische autoriteiten het via wetten en procedures “legaal” maken: de huizen liggen te dicht bij de Israëlische settlements, het land moet “schoon” om militaire  of veiligheidsredenen, Palestijnen hebben geen bouwvergunning (maar die krijgen ze ook nooit), het land waarop de huizen staan krijgt een andere bestemming, bv bestemd voor landbouw. Dat huizen worden gebulldozerd omdat er terroristen in wonen is niet waar ook al denken veel mensen dat.

Voor eigen ogen zien dat je huis met alles wat erin is met de grond wordt gelijk gemaakt heeft een enorme invloed op mensen. Voor kinderen is het een ramp die bij hen een trauma veroorzaakt.

Kom in actie als de bezetting en het bulldozeren van huizen mogelijk worden gemaakt met  uw belastinggeld. De Israëlische regering gebruikt materiaal van Volvo, Caterpillar, Hyundai en JCB om de huizen te vernietigen in de bezette gebieden. Schrijf brieven  naar officiële instanties en de regering. Wijs op de KumiNow website en op hastag #KumiNow en #Kumi35.

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.