Kumi Now! – 47 Het graf van Rachel en het Arabic Educational Institute

De Kumi Now van deze week (9-16 september) gaat over het werk van het Arab Educational Institute in het zo door de muur verminkte Bethlehem.

Redding

Tijdens de intifada, was ik, een jonge Palestijnse vrouw, vier maanden zwanger en verloor ik mijn baby door Israëlisch traangas. Ik was hierdoor verschrikkelijk depressief, want het was mijn tweede miskraam die ik meemaakte. Een week later ging ik voor een onderzoek op bezoek bij een dokter in Jeruzalem. Toen ik uit de kliniek kwam, zag ik, dichtbij, bovenaan de roltrap een Israëlisch kind op een roekeloze manier spelen. Het kind stond op het punt om naar beneden te vallen. Gedachten raasden door mijn hoofd. Zal ik niet ingrijpen en hem dood laten gaan, zoals de Israëlische soldaten een week geleden mijn zoon lieten doodgaan, of zou ik een wanhopige poging doen om hem te grijpen? Ineens kreeg ik een ingeving die mij naar voren deed snellen. Ik gooide mezelf voor de jongen en voorkwam zijn val.

Sylvana uit Bethlehem

Dit is een van 61 verhalen die door toedoen van de AEI, Arabic Educational Institute gevestigd in Bethlehem, in 2011 en 2012 als poster aan de MUUR is bevestigd, als teken van verzet, als teken van hoop tegen dit 350 km lange MONSTER, dat mensen van elkaar scheidt, dat mensen, Christenen en Moslims belet ter plaatse het graf van Rachel, gelegen ten noorden van  Bethlehem te bezoeken, en slechts voor Joden toegankelijk is. De naam ”Wall Museum” doet zijn intrede!

Rachel is een bijzondere vrouw die in alle tradities een markante plaats inneemt. Door het plaatsen van de MUUR is de gehele levendige buurt met winkels en kleine ondernemingen geworden tot een doodstille, levenloze buurt waar alleen de wachttoren boven alles uitsteekt en bemand met Israëlische soldaten, iedereen observeert. En last but not least: het graf alleen toegankelijk voor Joden

In het Soemoed Verhalenhuis, een van de projecten van het AEI, zijn deze verhalen, geschreven door vrouwen, ontstaan. Zij komen wekelijks samen en ontwikkelen zich door het volgen onderwijs, door samen te zingen, het jaarlijkse kerstspel aan de voet van de MUUR op te voeren.

Samengevat: sterk en creatief worden met deze vorm van vastberadenheid en geweldloos protest: SUMUD.

Ook bij het Aida vluchtelingenkamp gaat het ”Wall Museum” gelegen ten westen van het graf van Rachel, gewoon verder. Nu met schilderingen, teksten van jongeren en internationals die laten zien dat deze vorm van uitsluiting tot niets zal leiden.

Wat kun je doen? Welke Kumi Now actie kun je voeren?

Maak een kopie van een van de posters die aan de MUUR hangen en laat het zien aan mensen, thuis, op school, in de kerk. Http://aeicenter.org/?p= 413

Schrijf er bij RIP Dat betekent ”Rest in Palestine”.

Daarnaast zij vermeld dat er door Sabeel Nederland in 2013 een boekje is uitgegeven met als titel: Getuigen van Soemoed, Palestijnse verhalen op de Muur in Bethlehem, uitgegeven bij Narratio. Daarin de 61 verhalen op de posters in het Engels en Nederlands. Aanvullend een catechese project voor volwassenen, waarbij zij zich samen buigen over de geschreven verhalen en zich de kracht van soemoed gewaar worden en proberen door middel van aangereikte voorbeelden solidair te zijn met de vrouwen van het Soemoed Verhalenhuis in Bethlehem.

U kunt het boekje bestellen bij Marijke Egelie-Smulders

email:egelie.smulders@hetnet.nl

kosten: 10 euro

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.